Puzanje ima veliku ulogu u bebinom razvoju, jer je to prvi korak ka njenoj samostalnosti. Pogledajte zašto je puzanje važno za bebu, kako možete da joj pomognete i koji su to stilovi puzanja.

Puzanje je velika stvar u bebinom razvoju, jer je to prvi korak ka njenoj nezavisnosti u kretanju. 

To bebi daje osjećaj moći da uradi nešto sama, što je mnogo važno za njeno samopouzdanje. Uz to, puzanjem ona otkriva novi svijet, kompleksnije pokrete, poput stanjanja, hodanja, a vremenom i trčanja.

Puzanje je težak posao, jer beba istovremeno treba da koristi i mozak i tijelo. Potrebne su joj motorne, vizuelne i kognitivne vještine. 

Prvo, mišići leđa, vrata ramena, ruku i abdomena moraju biti dovoljno jaki da podrže težinu i pomognu u balansiranju. Bebin vid takođe ima značajnu ulogu. Dok puzi, ona koristi takozvani binokularni vid, pomoću kog oba oka fokusiraju istu metu. 

Mentalne sposobnosti, poput navigacije i memorije su ovdje zaista ključne. 

Kada beba počinje da puzi?

Bebe obično počinju da puzaju između 6. i 10. mjeseca, iako postoje bebe koje preskoče ovu fazu i odmah se podignu na noge. 

Naravno, uvijek imajte na umu da je svaka beba drugačija.

Bebi možete pomoći u puzanju tako što ćete joj obezbijediti što više vremena na stomaku.

U ovom položaju ona će moći da podiže glavu da razgleda oko sebe, čime jača vrat, ramena, ruke i trup. Šutiranjem nogama u ovom položaju jača mišiće nogu i kukova. Lezite naspram bebe, udaljite igračku i pustite bebu da istražuje. Igrajte se, jer mnoge bebe ne vole da budu na stomaku. Znaćete da je beba uskoro spremna za puzanje kada počne da radi ‘sklekove’, podizanje tijela rukama. Polako će odatle naučiti i da se podigne na ruke i noge. Poslije će početi da se klati naprijed i nazad, a vremenom će polako početi da se kreće.

Sa bebom možete raditi pripremne vježbe, kako biste joj pomogli da dođe do tog stradijuma.

Kada počnu sa puzanjem, bebe se zaista mogu kretati na različite načine, što može biti vrlo interesantno. Dok se nekada kreću klasično, one se mogu oslanjati na stomak, ići unazad, pa čak i gegati se na guzi.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂