Roditelji su u posljednja dva i po mjeseca iscrpili sve mogućnosti za čuvanje djece i sada moraju svoju djecu poslati u vrtić, a mi zbog preporuka Instituta za javno zdravstvo RS u jednoj grupi ne smijemo imati više od 15 djece te nismo u mogućnosti da primimo sve mališane, rekla je za “Nezavisne” Jelena Kurtinović, direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Kurtinovićeva je istakla da poštuju sve preventivne mjere koje je propisao Institut, ali da apeluju na nadležne da dozvole veći broj djece u grupama.

“Svi pravni subjekti i kompletna privreda su se vratili u normalu, shodno tome roditeljima je potrebno da dijete ostave u vrtiću. Roditeljima nema više ko da pričuva djecu, a oni se moraju vratiti na posao”, rekla je Kurtinovićeva.

Dodala je da u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje imaju 2.400 djece te da im je danas u vrtiće došlo 763 djece.

“Mi inače imamo grupe od po 30 djece, a sada su nam grupe prepolovljene. Bilo bi dobro da možemo da radimo u punom kapacitetu, jer problem predstavlja to što imamo slučajeve gdje oba roditelja rade, a neke od njih moramo odbiti, jer grupe ne smiju da pređu broj od 15 djece”, rekla je Kurtinovićeva.

Dodala je da je veoma teško objasniti roditeljima da, iako ispunjavaju sve uslove da svoje dijete dovedu u vrtić, ipak to ne mogu uraditi, jer ako njihovo dijete prime, prelaze preporučeni broj djece u grupama.

“S obzirom na to da je donesena preporuka da se u zatvorenim prostorima ne prelazi okupljanje više od 50 osoba, smatramo da nijedna naša grupa, zajedno sa zaposlenima, ni približno ne prelazi taj broj. Mi smo spremni naći i način kako da funkcionišemo i kada bi se vratio početni broj djece od po 30 djece u grupama”, zaključila je Kurtinovićeva.

Gradski Štab za vanredne situacije odluku o zatvaranju vrtića donio je 13. marta u okviru preventivnih mjera na suzbijanju širenja virusa korona.

Od 16. marta sa radom su počeli banjalučki vrtići “Marija Mažar”, “Sunce”, “Lana” i “Leptirić”, a zbog veoma malog broja djece gradski Štab za vanredne situacije je 18. marta odlučio da radi samo jedan dežurni vrtić “Marija Mažar”, u koji je dolazio mali broj djece, dvoje-troje mališana dnevno.

Gradski Štab za vanredne situacije dozvolio je rad svim vrtićima 1. juna.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂