Mnoge mame se vrlo često brinu da li je sa njihovom bebom sve u redu, da li dobijaju dovoljno hrane ili se razvijaju kako treba. Kako je sve sa bebom novo, izdvajamo 10 stvari oko kojih se mnoge mame brinu, a nema potrebe za tim.

1. Beba se trza

Da, zaista to može izgledati neobično, ali nema mjesta za zabrinutost. Mame počnu da paniče kada njihova beba napravi nagli pokret, zakoluta očima ili se tokom spavanja trza. Sve su to posljedice nezrelosti nervnog sistema i obično se gube do šestog mjeseca života. Naravno, to ne znači da je razvoj nervnog sistema  završen, već da beba počinje da pravi voljne pokrete umjesto refleksnih.

2. Bebina termoregulacija

Novorođene bebe ne mogu regulisati temperaturu svog tijela pošto njihova termoregulacija još ne funkcionisa kako bi trebala. U prvih mjesec-dva treba da vodite računa o tome je li bebi vruće ili joj je hladno i da u skladu sa tim poduzimate određene mjere. Srećom, tijelo novorođene bebe ima oko 15 posto masnog tkiva, tako da je ona na neki način zaštićena od gubitka topline.

3. Beba lako dehidrira

Tijelo odraslog čovjeka sastoji se od 52 do 65 posto vode, dok je taj postotak kod beba znatno viši – 75 do 85 posto. Međutim, pored toga što bebin organizam sadrži visok postotak vode, bebe mnogo brže dehidriraju nego odrasli. Zašto? Zato što je proces razmjene materija (metabolizam) u njihovom organizmu čak četiri puta brži nego kod odraslog čovjeka i one mnogo brže dišu.

4. Beba ne vidi na daljinu

One u početku ne vide dalje od vašeg lica i to kada im se dosta približite. Vremenom će se očne jabučice vaše bebe namjestiti kako treba, rožnica će sazrijeti, pa će se i njeno vidno polje proširiti.

5. Beba često štuca

Većina beba počne da štuca još dok je u maminom trbuhu. Ovo se događa kao posljedica spazma dijafragme koja na taj način počinje da “pripremati” mala pluća za disanje. Učestalo štucanje se nastavlja još nekoliko mjeseci nakon rođenja, pošto dijafragma još uvijek nije sposobna u potpunosti da kontroliše protok vazduha. Ne brinite, štucanje za bebu nije neugodna pojava, već je oslobađa viška vazduha.

6. Beba jede na 2-3 sata

Mala beba je stalno gladna i mame se uglavnom osjećaju kao da ništa drugo ne rade osim što doje svoje bebe ili pripremaju adaptirano mlijeko za hranjenje na bočicu. To će trajati sve dok se njihov mali želudac ne proširi toliko da bi mogao prihvatiti veću količinu hrane koja će ih drže držati sitima. Poređenja radi, bebin želudac pedeset puta je manji od želuca odraslog čovjeka. Oko prvog rođendana on će dostići trećinu svoje konačne veličine.

7. Bucmasti obrazi

Da bi mogla pravilno da sisa, bebini obrazi su “postavljeni” slojevima masnog tkiva, što svaku bebu čini neodoljivo slatkom. Zadatak ovog masnog tkiva jeste da pomogne vilici da se pomiče tokom sisanja, dok beba ne nauči pravilno da miče jezik i guta.

8. Preklopljene uši

Ovo je naročito osjetljivo pitanje za mame. Bebine mekane i savitljive uši preklopljene su i sve se one plaše da će njihovo dijete ostati klempavo. Neke mame bebi čak stavljaju kapicu, iako je napolju 40 u hladu, samo da bi izbjegle katastrofu. Nema razloga za paniku, jer će nakon nekoliko nedjelja bebine uši postati čvršće i same će se namjestiti na pravo mjesto.

9. Nisu se još razvili kukovi

Kod novorođenih beba, kugla bedrene kosti nije načinjena od koštanog tkiva, već od hrskavice. Bebi treba vremena da razvije kukove. Kontrola kukova kod ortopeda obavezna je u prva tri mjeseca bebinog života.

10. “Rupe” na glavici

Svaka novorođena beba na glavici ima fontanele – mjesta na kojima se kosti lobanje još uvijek nisu spojile. Priroda ne dozvoljava da se ove kosti spoje da bi tokom porođaja bebina glava sigurno, bez oštećenja, mogla proći kroz porođajni kanal. Nekoliko mjeseci nakon rođenja one počinju da se spajaju, da bi se ovaj proces završio oko prvog rođendana.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂