Od ponoći u Hrvatsku mogu ući svi državljani Europske unije, a oni iz trećih zemalja samo uz određene uslove.

Evropska komisija donijela je odluku da od 1. jula sve države članice otvaraju granice za državljane 15 država koje se smatraju sigurnima, a odlukom Hrvatske, u zemlju od ponoći mogu i građani BiH. Popis država revidiraće se svake dvije sedmice, u skladu s epidemiološkim kriterijumima, prenosi “Index.hr”.

Nacionalni štab civilne zaštite donio je odluku o ukidanju mjere obvezne samoizolacije za ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Prema odluci u Hrvatsku mogu ući građani trećih zemalja, među kojima i oni iz BiH i to pod uslovima:

  • da su zdravstveni radniki, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,
  • prekogranični radnici,
  • prevoznici robe i drugo saobraćajno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno,
  • diplomate, policijski službenici u obavljanju svojih poslova, službe i timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija,
  • putnici u tranzitu,
  • osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes,
  • osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih privatnih razloga.

Osobe koje ispunjavaju navedene uslove, potrebno je da se najave online putem aplikacije entercroatia.mup.hr te ostave potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prelazima prilikom ispunjavanja, piše “Glas Srpske”.

Osobama koje ispunjavaju navedene uslove, omogućiće se prelazak preko graničnih prelaza Republike Hrvatske uz pridržavanje opštih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ova Odluka primjenjivaće se do 15. jula 2020. godine.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂