Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da će studentima generacije sa dva javna univerziteta od 1. avgusta biti omogućeno da uđu u sistem i odrade pripravnički staž kako bi mogli da steknu uslove da dobiju i radna mjesta.

Višković je konstatovao da je ovo dobra mjera Vlade Republike Srpske i naglasio da ti mladi ljudi, najbolji studenti sa svih fakulteta univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, treba da budu okosnica razvoja Srpske u budućem periodu.

“Pozivam sve, koji su zainteresovani da takve ljude vide u svom kolektivu i okruženju, da iskoriste ovu priliku i da se odazovu programu koji će biti realizovan preko Zavoda za zapošljavanje, a rok za podnošenje zahtjeva je 20. jul”, istakao je Višković.

Navodeći da je Vlada obezijedila novac za realizaciju ove mjere, premijer Višković je u izjavi za Srnu pojasnio da ukoliko neka insitutucija, prema pravilima Zavoda za zapošljavanje, ne može da aplicira za ova sredstva, u tom slučaju će Vlada pomoći i izdvojiti sredstva za te namjene.

“Naš cilj i prioritet je da našim najboljim studentima već od 1. avgusta bude omogućeno da uđu u sistem i odrade pripravnički staž”, poručio je Višković.

On je podsjetio da je Vlada već ranije ušla u program da studenti generacije sa dva javna univerziteta imaju obezbijeđeno radno mjesto zbog rezultata koje su postigli svojim radom i školovanjem i najavio da će to postati praksa.

“Praktikovali smo da to bude krajem marta ili početkom aprila, ali ove godine zbog pandemije virusa korona malo smo prolongirali i ovih dana počinjemo sa tom aktivnošću u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, tako da će svim najboljim studentima sa dva javna univerziteta, bez obzira sa kog fakulteta dolaze, biti omogućeno da odrade pripravnički staž u institucijama Republike Srpske i javnom sektoru“, rekao je Višković.

On je dodao da će Vlada Srpske nastaviti sa tom praksom i u budućem periodu čime želi da pokaže da je odgovorna i da vodi računa o mladim ljudima koji su pokazali zavidne rezultate u toku studija.

“Ovo je i promocija naših univerziteta, a ovim pokazujemo i da neko prati i njihov i rad studenata. Ta djeca zaslužuju da im se Republika oduži na ovaj način za njihov rad i trud i to ćemo raditi i ubuduće”, zaključio je Višković.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(srna)