Gume za kupanje koje bebe nose oko vrata su sve popularnije među roditeljima, ali stručnjaci upozoravaju da su jako opasnem jer ukoliko se izduvaju, bebe se mogu udaviti.

“Vratne gume za bebe me smrtno plaše i nadam se da o njima na isti način razmišljaju i roditeljim jer su oni potencijalne zamke za smrt”, rekao je Kyran Quinlan, vanredni profesor pedijatrije u Medicinskom centru Univerziteta Rush i bivši predsjednik Američke akademije pedijatara.

Vratne gume su postale popularne, jer mnogi smatraju da bebe s njima izgledaju jako slatko, a roditelji na društvenim mrežama mahom objavljuju fotografije svojih beba koje se kupaju s njima. U većini slučajeva roditelji ne ulaze u vodu s bebom nego se oslanjaju na sigurnost gume.

Uglavnom se koriste u bazenima ili tokom kupanja u kadi. Iako je kupanje za bebe dobro, stručnjaci upozoravaju da kupanje sa gumom nije poželjno.

“Opuštanje na predmetima koji plutaju može biti odlično za odrasle osobe koje su pod stresom, ali to nije ono što bebe žele i trebaju, niti fizički niti emocionalno. Ova aktivnost se u potpunosti kosi s pravom svrhom dječijeg kupanja, što je ljudski kontakt – povezivanje s djetetom kako bi ono moglo istražiti vodu na siguran i način u opuštenoj atmosferi”, kazala je Kaylë Burgham iz Udruženja učitelja plivanja.

Američka akademija pedijatara savjetuje roditelje da izbjegavaju naduvane predmete koji plutaju.

“Postoje potencijalni rizici povezani s čestim korištenjem predmeta za vrat, jer ih lišava slobode kretanja što može imati dugoročne posljedice”, rekao je Francoise Freedman, utemeljitelj Udruženje Birthlight.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂