Čim novorođenče stigne u zajednicu, ono postaje centar zbivanja i svi članovi grupe ga uz puno ljubavi obasipaju pažnjom…

Mnogi antropolozi su australijske Aboridžine proglasili za najpedocentričnije društvo ikada proučavano. Čim novorođenče stigne u zajednicu, ono postaje centar zbivanja i svi članovi grupe ga uz puno ljubavi obasipaju pažnjom.

Čitav klan neprestano pomaže roditeljima, pa čak i da nekim nesrećnim slučajem izgubi roditelje, dijete ne osjeća tako veliki gubitak, budući da osjeća veliku bliskost sa svim ljudima koji ga okružuju.

Samo začeće djeteta, prema tradicionalnom vjerovanju, odvija se u “vremenu snova” jednako koliko i na javi. Zapravo, seksualnim odnosom začinje se samo fizička supstanca djeteta, dok se njegova duša začinje u snovima.

Aboridžini vjeruju da nerođeno dijete objavljuje svoje prisustvo još prije začeća – bilo u obliku vizije, sna, neobičnog događaja ili na primjer bolesti izazvane ishranom. Novi život koji je izabrao da uđe u ženino tijelo, zapravo je potpuno nezavisno biće, koje potiče iz daleke prošlosti i živi u dubinama voda.

Prema vjerovanju, duh-dijete je veličine ljudskog prsta, ima spojene nožne prstem a tijelo mu je pokriveno dlakom. Veoma je pametno, ali može i da bude opasno, izuzev za buduće roditelje.

Vaspitavanje djeteta i njegovo pripremanje za život u zajednici započinje još i prije rođenja – trudnice imaju običaj da razgovaraju sa plodom u materici, prenoseći mu tradicionalna znanja, običaje, porodičnu istoriju, mitove, a nastavljajući sa tom praksom i nakon što se dijete rodi.

Nakon porođaja, majka uzima posteljicu i zakopava je u zemlju. To parče zemlje je jedino koje će dijete kad odraste lično posjedovati i ono postaje tzv. “Majka zemlja”.

Ime djetetu obično daju babe i djede, koji mu posvećuju veliki dio svog vremena. Aboridžini djeci nikada ne daju povoda čak i za najmanji plač, nastojeći da mu obezbijede sve što poželi.

Dojenje na zahtjev traje od tri do pet godina, ali to ne predstavlja preveliki teret za majku, budući da u dojenju učestvuju brojne ženske rođake, kada se koja zatekne u blizini.

Čak i starije žene, naročito bake, doje dijete bistrom tečnošću koju žene proizvode nakon menopaze.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂