Image: 0010369794, License: Rights managed, Restrictions: 0, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Food and Drink Photos

Problemi konstipacije, odnosno zatvora, mogu se riješiti laksativima, a možete i sami napraviti prirodne preparate i riješiti se neprijatnih simptoma.

Maslinovo ulje

Ne samo da je zdravo i ukusno, maslinovo ulje vam može pomoći da riješite problem konstipacije. U jutarnjim satima popijte kašičicu maslinovog ulja, a najbolji efekat ima ukoliko se uzme na prazan stomak. Možete dodati i malo limunovog soka da poboljšate ukus, jer je i limun inače odlična pomoć kod zatvora.

Kafa

Kofein je prirodni stimulans sistema za varenje, zato će vam šoljica kafe dobro doći ukoliko imate probleme sa zatvorom. Međutim, nemojte pretjerivati, jer previše kafe može imati sasvim suprotan efekat. Dovoljno je da u toku dana popijete dvije šoljice kafe.

Hrana bogata vlaknima

Vjerovatno znate da je za prevenciju konstipacije veoma važna zdrava ishrana. Međutim, i neke zdrave namirnice mogu doprinijeti konstipaciji, zato je dobro da u organizam unosite i dovoljno vode. Namirnice koje povoljno utiču na rad crijeva su: mahunarke, kajsije, hljeb od cijelog zrna žitarica, bobičasto voće, šljive, kruške, jabuke, orašasti plodovi, krompir…

Soda bikarbona

Soda bikarbona je odličan lijek protiv konstipacije i stomačnih problema uopšte. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u 1/4 šolje tople vode i popijte.

Šljive

Vjerovatno najpoznatiji prirodni lijek protiv zatvora su šljive. Ovo voće je veoma efikasno jer sadrži dosta vlakana i sorbitol, prirodni šećer. Sorbitol je prirodni ugljeni hidrat koji ima sposobnost razmekšavanja stolice. Međutim, budite oprezni, previše sorbitola može izazvati gasove. Kako biste ublažili simptome, popijte čašu soka od šljiva (ili kompot od suvih šljiva) ujutru i jednu čašu u večernjim satima. Šljive možete jesti u svježem stanju ili osušene.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂