Nova generacija banjalučkih prvačića u školske klupe sjeda sa lošim držanjem i vidom, deformitetima stopala, te sa govornim manama i karijesom.

To je pokazao sistematski pregled djece za upis u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu i u pitanju su samo neki od problema sa kojima će se đaci prvaci morati suočiti, pored izazova, koje donosi početak školovanja.

U Domu zdravlja su rekli da je u specijalističkim ambulantama iz pedijatrije za upis u prvi razred osnovne škole pregledano 1.203 dece.

Od ustanovljnih problema prednjači loše tjelesno držanje (162), zatim deformiteti stopala (140), govorne mane (130), smetnje vida (104), deformisan grudni koš (77), nepotpun imunizacioni status (71), gojaznost (54), nepravilan kičmeni stub (48), nedovoljna tjelesna uhranjenost (44), usporen psihički razvoj (21), nizak rast (3), te smetnje sluha (2).

-Analizirajući navedeno zapaža se veći broj djece sa smetnjama vida, gojazne djece, kao i značajan broj djece sa govornim manama i usporenim psihičkim razvojem – rekli su u Domu zdravlja, uz napomenu da se broj deformiteta vezanih za koštani sistem uglavnom u posljednje vrijeme kreće oko navedenih vrijednosti.

Iz ove ustanove poručuju da su nepravilnosti “u uskoj vezi i sa novim trendovima u načinu života”.

Pred polazak u školu kontrolisano je i zdravlje zuba budućih osnovaca i ni tu nisu ohrabrujući rezultati.

Pregledano je ukupno 702 djeteta. Od ukupnog broja djece, njih 432 (61,54 odsto) je išlo u vrtić, dok 270 (38,46 odsto) mališana nije pohađalo vrtić.

U Domu zdravlja su rekli da su pregledi pokazali da je srednja vrijednost oboljelih zuba kod djece koja su išla u vrtić iznosi 5,07 po djetetu, a kod djece koja nisu išla u vrtić iznosi 7,04.

-Razlog ovakvog lošeg rezultata je nedovoljno znanje roditelja o značaju mlječne denticije za sve ukupno zdravlje. Bolji rezultat pokazuju se kod  djece koja idu u vrtić, jer su obuhvaćena fluorizacijom i zdravstvenom edukacijom koju provodimo u svim vrtićima na području grada Banjaluka – poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

Profesor Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci Adriana Ljubojević je rekla da uzrok, velikog broja problema koji su ustanovljeni kod djece u ovom uzrastu, može biti nedovoljno kretanje.

– To prije svega dovodi do gojaznosti djece, koja onda imaju predispozicije za probleme u razvoju koštanog sistema i da imaju potencijalne deformitete kičme i stopala – kazala je ona.

Dodala je da je jedan od mogućih razloga što djeca u tako ranoj dobi imaju problema sa deformitetima stopala je i obuća koju roditelji kupuju za svoje mališane, koja, kako kaže Ljubojević, nije adekvatna.

– Takva obuća ne dozvoljava normalan razvoj mišića donjeg svoda stopala –navela je Ljubojević.

Napomenula je da nedovoljno kretanje može uticati i na pojavu drugih problema kod djece.

– Mališani se ne kreću dovoljno, jer su im dostupni telefoni, tableti i ostali uređaji, zbog čega djeca ni ne komuniciraju, što se može povezati i sa problemima u govoru. Ne kažem da je to jedini razlog koji utiče na stvaranje takvog poremećaja, ali je sigurno jedan od razloga, koji na to utiče – navela je Ljubojević.

Istraživanje

Zadnji sistematski pregledi prvačića nisu jedini zabrinjavajući podaci koji pokazuju da sve mlađa djeca u velikom procentu imaju probleme koji mogu uticati na njihov rast i razvoj.

Ljubojević je sa kolegama sa Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta provela istraživanje koje je pokazalo da najmlađi banjalučki osnovci imaju problema s viškom kilograma.

U istraživanju je bilo uključeno čak 2.039 đaka u devet centralnih osnovnih škola i dvije područne a obuhvaćeni su bili učenici prvih, drugih i trećih razreda, odnosno djeca uzrasta od šest, sedam i osam godina.

Rezultati su pokazali da čak 15 odsto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je gojazno.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(srpskainfo)