Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ovog ljeta neće biti raspisan konkurs za upis novih mališana u javna obdaništa u Banjaluci.

Na listi čekanja za vrtić godinama je oko 2.000 djece, a svakog avgusta putem javnog konkursa u objekte Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje upiše se oko 200 mališana, od jedne godine do uzrasta za polazak u školu.

Konkurs za prijem djece inače traje od 1. do 15. avgusta. Ove godine međutim, upis nove djece je prolongiran zbog vanredne situacije s virusom korona i važećih mjera kojih se obdaništa moraju pridržavati.

U skladu s preporukom Instituta za javno zdravstvo, u vrtićkim grupama smije boraviti najviše 15 djece, zbog čega polovina upisanih mališana u Banjaluci i dalje ne može ići u obdanište, i pored svakodnevnih raspitivanja roditelja.

Ugovori

Vaspitačice u 25 objekata Centra za predškolsko sada u prosjeku čuvaju 700 djece, od 2.300 koliko ih je bilo prije proglašenja pandemije.

– Imamo još 1.068 sklopljenih ugovora s roditeljima djece koja ne idu u vrtiće zbog trenutnih epidemioloških mjera. Naša je obaveza da u vrtiće prvo vratimo one korisnike s kojima imamo sklopljene ugovore, a tek onda da upisujemo nove mališane – precizirala je za Srpskainfo direktorka Centra, Jelena Kurtinović.

U ovom momentu je neizvjesno i koja će djeca biti smještena u nove vrtiće čije je otvaranje najavljeno na jesen – da li mališani koji strpljivo čekaju na povratak ili će se do tada pak stvoriti uslovi za raspisivanje konkursa?

Nova obdaništa

Podsjetimo, u toku je izgradnja tri obdaništa: na Petrićevcu, u Lazarevu i centru grada u dvorištu „Ježeve kućice“, gdje će moći boraviti ukupno 320 mališana.

– Još je nezivjesno kako će se odvijati situacija s virusom korona i u skladu s tim, i važećim preporukama Instituta u tom momentu, mi ćemo i postupati. O tome koja je najbolja opcija, moraćemo na Upravnom odboru razgovarati i sa osnivačem – rekla je Kurtinovićeva.

Prioritet za boravak u vrtiću trenutno imaju djeca čija su oba roditelja zaposlena, što moraju dokazati potpisivanjem izjave pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Prije ulaska u vrtić obavlja se trijaža za svako dijete i svakog zaposlenog radnika posebno, mjeri se temperatura beskontaktnim toplomjerima i prolazi kroz “dezo-barijere”.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(srpskainfo)