Muslimanski vjernici danas slave prvi dan Kurban-bajrama.

Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.

Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela – porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima.

Bajram-namaz jutros je klanjan u brojnim bosanskohercegovačkim džamijama uz maksimalne mjere opreza i samozaštite. U temeljno očišćenim i dezinfikovanim džamijama vjernici su stajali u safovima držeći se propisane fizičke distance i s maskama na licima.

Bajram-namaz se na području Sarajeva klanjao u 06.11 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme kao i svečani bajramski prijem za zvanice, u skladu sa izdatom instrukcijom zbog pandemije virusa korona, neće biti održani.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u BiH.

I u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci vjernici su jutros uz poštivanje epidemioloških mjera klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban bajram.

Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, poručio je da su praznici dani gdje ljudi trebaju hoditi ka Gospodaru i sjećati se njegovih milosti i darova. Prema njegovim riječima praznici su takođe i da se čovjek sretne sa čovjekom jer taj susret čini čovjeka sretnim, kao i trenutci kada se čuva i njeguje tradicija i da se ukaže na kratkoću i radosti i tuge i prolaznosti ovog svijeta.

Instrukcija poziva na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tokom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog praznika.

Takođe, instrukcija nalaže poduzimanje niza mjera kako bi se zaštitilo javno zdravlje među kojima su temeljito čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za bajram-namaz, saopšteno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂