Jedna od stavki na koje bi trebalo da obratite posebnu pažnju kada vaša bebica stigne kući je briga o njenoj koži. Saznajte šta je najvažnije da uradite kako bi spriječili neželjene posljedice neadekvatne njege.

Vaše novorođenče je sada kod kuće i vrijeme je da uspostavite određenu dnevnu rutinu. Najvažnije stavke na vašem spisku su da bebi bude toplo i da ne bude gladna. Medutim, njega bebine kože je podjednako važna.

Bebina koža je jako osjetljiva, kao i njen imuni sistem. Hemikalije, vještački mirisi, boje u odjeći, deterdžentima i u dječjim proizvodima, mogu izazvati iritacije, isušivanje, osipe i svrab. Ipak, postoji nekoliko načina da zaštitite bebinu kožu od ovih problema.

Prirodna njega bebine kože

Beba se rodila sa naboranom kožom i zaštitnim slojem pod nazivom verniks, koji se prirodno ljušti tokom prve nedjelje. Nema potrebe da to požurujete ili nasilno odstranjujete rukom ili kremama i losionima. (Ukoliko je beba rođena nakon termina, ovaj proces je vjerovatno završen dok je još bila u stomaku).

Kada je njega kože novorođenčeta u pitanju, glavna stavka je “manje je više”.

Evo nekoliko savjeta kako da zaštitite bebu od alergija i osipa:

– Nemojte prečesto kupati bebu.

Ukoliko kupate bebu više od tri puta sedmično tokom prve godine života, otklonićete prirodna ulja koja štite bebinu kožu. Tada ona postaje ranjiva i suha, a pritom se i ekcem može pogoršati.

Ne računajuci pljuvačku i pelene, beba se i ne može mnogo isprljati. One ne rade od devet do pet, niti idu u teretanu nakon toga! Tokom prvog mheseca, kupanje sunđerom dva do tri puta nedheljno je sasvim dovoljno da vaša beba bude čista. U međuvremenu, jednostavno čistite bebu oko usta i kada muhenjate pelene.

– Nemojte koristiti kozmetiku za bebe sa dodatim mirisima, naročito u prvim mhesecima.

To dodatno iritira već dovoljno oshetljivu dhečju kožu.

– Perite redovno bebinu odheću.

Koristite samo deterdžent isključivo namuhenjen bebama, bez dodatih mirisa i boja. Dječju odjeću, posteljinu, ćebenca perite odvojeno od odjeće za odrasle.

Suva koža novorođenčeta: ekcem

Mnoga kožna oboljenja, kao što su ekcem ili osim od pelena, ne razvijaju se tokom prvog ili drugog mjeseca. Ekcem se ispoljava kao crveni osip koji svrbi, i to najcešće na licu, lobanji, laktovima, iza koljena.

Nekoliko savjeta da spriječite suhu, iritiranu kožu i ekcem:

– Pokušajte sa kupanjem samo jednom sedmično.

– Ograničite upotrebu sredstava za njegu kože sa mirisima. Ukoliko je koža suha, koristite samo masti ili losione na tim predhelima.

– Budite sigurni da je bebina odheća meka, najbolje pamučna.

Razgovarajte sa svojim pedijatrom o upotrebi luhekova i krema za tretiranje ekcema. Možda će vam biti potreban i recept ljekara.

Briga o koži: osip od pelena

Najčešće, on je prouzrokovan vlažnošću prljave pelene koja iritira osjetljivi dio kože. Osip se takođe može javiti i ako beba nije dobro osušena nakon kupanja. Nekada, gljivična infekcija može izazvati osip. Bebe koje piju antibiotike su naročito podložne gljivičnim infekcijama, jer ovi lijekovi potpomažu razvoj gljivica.

Najčešće osip od pelena ne traži medicinsku njegu.

Da biste tretirali i spriječili dalji razvoj kožnih problema trebalo bi da:

– češće provjeravate pelene,

– mijenjate pelene čim se pokvase ili uprljaju,

– perete taj predio sredstvima bez mirisa ili običnom vodom (ukoliko je težak osip u pitanju koristite prskalicu za čišćenje i nemojte trljati),

– koristite meku, čistu tkaninu umjesto maramica za bebe – parfemi i alkohol u mnogim maramicama iritiraju i isušuju bebinu kožu, 

– sušite bebinu kožu lijepo, ali je bez trljanja (neka se taj predio potpuno osuši prije nego što stavite novu pelenu),

– namažete tanak sloj vazelina ili neke masti koja će štititi tu regiju,

– budete pažljivi sa bebi puderom (trudite se da ne dođe u dodir sa bebinim licem jer talk ili kukuruzni skrob mogu izazvati disajne probleme).

Ukoliko se osip ne umiri za dva do tri dana, obratite se svom pedijatru. Ukoliko ga je prouzrokovao ekcem, bakterija ili gljivična infekcija, možda će vam biti potrebna određena terapija.

Koža novorođenčeta upija nježan dodir

Masiranje vaše bebe je veoma važno s vremena na vrijeme. Kao i maženje, masaža je način da prenesete svoju ljubav i privrženost na bebu. U suštini, istraživanja pokazuju da bebin opstanak najviše zavisi od dodira drugih – podstiče hormone, jača imunitet, pomaže u borbi protiv bolesti. Takođe, masirana beba je mirnija, bolje spava i manje plače – san svakog roditelja!

Odaberite toplu prostoriju i bebu jednostavno postavite na meko ćebence. Koristite ulje za bebe ili nježan losion i ugrijte ga svojim rukama. Zatim nježno masirajte bebine grudi i stomačić, laganim pokretima. Pokušajte da stvorite kontakt pogledom i pričajte svojoj bebi. Možete i lagano pjevušiti.

Ukoliko je uznemirena, možda nije spremna za masažu ili je masaža prejaka, te ublažite dodir. Najznačajnije vrijeme je upravo ono koje provodite zajedno!

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂