Ovi korisni savjeti će vam pomoći da se lakše snađete u kuhinji dok kuhate, pogotovo ako ste neiskusna domaćica.

Pročitajte čitav recept prije nego što počnete da kuhate

Ako nešto kuhate prvi put i treba vam recept, najbolji savhet je da ga prvo pročitate do kraja, pa onda da počnete da kuhate. Ne samo što će vam ovo pomoći da bolje razumuhete šta ćete spremati, nego ćete moći i da utvrdite koji lonac, tiganj i ostalo posuđe će vam biti potrebno. Takođe ćete biti spremni i na situcaciju mariniranje preko noći.

Složite namirnice koje vam trebaju

Profesionalni kuhari koriste ovaj sistem – prvo slože sve sastojke iz recepta, djelimično ih pripremajući (poput odmheravanja i shečenja) i stavljaju ih blizu. Ovaj sistem je odličan savhet za sve domaćice, jer pomaže pri organizaciji. To će vam osigurati da nijedan sastojak niste zaboravili i uštedjeće vam vrijeme.

Noževi treba da su vam uvijek oštri

Neka vam noževi uvijek budu oštri, jer ako su tupi skloniji su klizanju prilikom sječenja, što povećava šansu da se posječete. Oštri noževi će vam omogućiti da lakše siječete namirnice, pogotova ako znate pravilno da ga koristite.

Lijepo začinite

So je ključan začin ako želite da vaša hrana bude ukusna. Većina recepata napominje kada treba da se doda so, ali zlatno pravilo je da dodate barem prstohvat ili dva soli kada počnete da kuhate i opet na samom kraju. Često isprobavajte hranu tokom kuhanja da biste vidjeli da li ste dobro začinili.

Koristite odgovarajuće posuđe 

Kad u receptu piše da koristite određenu vrstu tiganja, koristite je. Ako imate samo jedan tiganj ili šerpu, bitno je da kupite nekoliko vrsta posuđa koje znate da će vam uvijek trebati i tako ćete biti spremni.

Povrće i meso prije kuhanja osušite 

Ako pečete meso koje je vlažno, ono neće biti dobrog ukusa i neće se pravilno ispržiti. Meso uvijek osušite ubrusom, pa ubacite u tiganj, tepsiju… Isto važi i za povrće.

Nemojte pretrpavati tiganj

Bez obzira da li pečete ili pržite u tiganju (tepsiji, šerpi…), važno je da ih ne pretrpate namirnicama. Dobro je da namirnice imaju prostora da se lijepo isprže.

Bacajte začine koji su izgubili miris

Mljeveni začini brzo izgube miris, a samim tim i ukus. Zato, ako vaš začin nema nikakav miris, možete ga baciti, jer neće dati nikakav ukus jelu.

Sačuvajte masnoću

Pileća masnoća je nevjerovatna stvar, bilo da pržite luk u njoj, dinstate povrće ili je mažete na tost. Kada napravite piletinu ohlađenu masnoću iz šerpe/tepsije/tiganja sipajte u plastičnu posudu i čuvajte je u zamrzivaču. Ovo važi i za slaninu.

Uvijek čuvajte limun u frižideru

Limun će duže ostati svjež ako ga čuvate u frižideru, tako da ćete uvijek moći da dodate svjež sok od limuna u sve, od preliva do koktela. Osim toga, možete koristiti očišćenu kore od limuna za čišćenje drvenih dasaka za sječenje.

Kako da korica piletine uvijek bude hrskava 

Pile obilno posolite i ostavite da stoji nepokriveno u frižideru nekoliko sati prije pečenja. Tako ćete dobiti najhrskaviju kožicu.

Koristite zamrzivač

Već znate da ostatke hrane možete ostaviti u zamrzivaču. Ali napravite mjesto u svom zamrzivaču i za zalihe koje će vam olakašti prirpemanje jela. Smrznuti đumbir duže će ostati svjež i lakše ćete ga izrendati. Pastu od paradajza, bujone i sosove možete zamrznuti i poslije ih samo odmrznuti ako vam zatrebaju za neki recept. Takođe, možete zamrznuti tijesto za kolače i pite, bjelanca i žumanca i koristiti ih kad god trebate.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂