Stručnjaci su saglasni sa time da do šestog mjeseca beba dovoljnu količinu vode dobija putem majčinog mlijeka. Ako vodu dajete malom djetetu, postoji mogućnost od razvijanja mnogih zdravstvenih problema.

Temperature tokom ljeta dosežu vrhunac, pa stručnjaci apeluju na roditelje novorođenčadi da budu na oprezu. Naime, normalno je osvježiti se i napiti vode kako organizam ne bi dehidrirao, ali bebama to može naškoditi, prenosi Index.

Čak i male količine vode mogu za njih biti fatalne. Samo gutljaj vode kod beba mlađih od šest mjeseci može biti previše za njihove bubrege. To može dovesti do hiponatremije, odnosno brzog pada količine natrijuma u tijelu.

Bubrezi su nezreli kod beba mlađih od šest mjeseci i voda može uzrokovati trovanje, jer njena konzumacija dovodi do neravnoteže elektrolita. Komplikacije uslijed hiponatremije su oticanje mozga, napadi, a u ekstremnim slučajevima i smrt”, tvrdi farmaceut Abas Kanani za Yahoo UK.

Preporuka stručnjaka za bebe do navršenih šest mjeseci je konzumacija isključivo majčinog mlijeka ili formule.

Kao i odrasli, bebe i mala djeca imaju potrebu za puno tečnosti da izbjegnu dehidraciju. Ako dojite bebu, ne treba da joj dajete vodu, a kad je žedna, možda će prosto više sisati. Bebe mlađe od šest mjeseci ne izlažite direktnom suncu“, upozorio je pedijatar dr Maks Dejvi.

Kad beba navrši šest mjeseci, možete joj ponuditi koji gutljaj vode, ali to nije nužno.

Naime, dijetetičarka Keti Zeratski iz Klinike Mejo za BuzzFeed pojašnjava da “bebe sve potrebne nutrijente dobijaju kroz majčino mlijeko ili formulu, čak i kad je vruće”.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂