Abraham Linkoln patio je od depresije, Nikola Tesla imao je opsesivno-kompulsivni poremećaj, a Vinsent van Gog najvjerovatnije šizofreniju. Bilo da su disabiliteti fizičkog ili psihičkog tipa, postoje ljudi koje to nikada nije zaustavilo da postignu svoj maksimum i tako daju važan primjer drugima. U nastavku slijedi još ličnosti koje su dokaz da se ograničavajuće okolnosti uvijek mogu prevazići.

Ludvig van Betoven

Ludvig van Betoven je kompozitor koji je ostavio neizbrisiv trag u sv4eetu klasične muzike. U svojim tridesetim godinama počeo je rapidno da gubi sluh. Iako je to najveći udarac za nekog ko se bavi muzikom, to ga nije spr4eečilo da skoro potpuno gluv iskomponuje čuveni koncert za klavir No. 5.

Helen Keler

Aktivistkinja, književnica i predavač, Helen Keler je u svom životu bila još puno toga. Kao neko ko je u isto vrijme bio gluvonijem i slijep, ona je uspjela da probije mnoge barijere. Tako je postala i prva osoba sa ovakvim disabilitetima koja je diplomirala umjetnost na prestižnom univerzitetu.

Roza Mej Bilingherst

Borac za ljudska prava, a prije svega prava žena, nešto je po čemu se Roza Mej Bilingherst izdvaja. Ona je istrajno demonstrirala kako bi žene u Engleskoj dobile pravo glasa. Sve je to sa ponosom radila iz invalidskih kolica, za koja je bila vezana od djetinjstva, jer je imala dječju paralizu.

Albert Ajnštajn

Albert Ajnštajn bio je naučnik čije su teorije izmijenile pogled na svijet i tako mu obezbijedile Nobelovu nagradu. Njegova genijalnost unijela je značajne novine, ali se on sam susretao sa mnogim preprekama. Jedan od razloga za to proizilazi iz opravdane teorije da je bolovao od oblika autizma.

Stiven Hoking

Teoretičar fizike i priznati naučnik, Stiven Hoking od mladosti se borio sa ozbiljnim fizičkim problemima. U pitanju je bio težak oblik skleroze, koji mu je onemogućio da se kreće i govori. Međutim, uz pomoć svoje velike energije, snage volje i tehnološkog napretka, nastavio je uspješno da radi do svoje smrti.

Maja Anđelo

Pjesnikinja, pisac i borac za ljudska prava, imala je izuzetno teško djetinjstvo koje ju je na neko vrijeme blokiralo. Maja Anđelo je bila zlostavljana kada je imala sedam godina, pa je od stresa i šoka izgubila moć govora. Narednih pet godina nije ni jednu riječ izustila, ali su kasnije upravo njene riječi uticale na živote mnogih ljudi.

Rej Čarls

Pjevač pijanista, zaslužan je za vječiti trag koji je ostavio na džez, bluz, i gospel muziku. Rej Čarls je počeo da gubi vid sa četiri godine, da bi do svoje sedme već bio potpuno slijep. Sličnu sudbinu doživjeli su takođe i drugi muzičari, kao na primjer Stivi Vonder i Andrea Bočeli.

Frida Kalo

Slikarka i umjetnica, na prvi pogled sasvim je normalno izgledala i funkcionisala. Ali istina je za Fridu Kalo nažalost bila drugačija. Pošto je pretrpjela dječju paralizu i tešku saobraćajnu nesreću, od ozbiljnih posljedica i jakih bolova patila je čitavog života. To se često može vidjeti i kao tema na njenim slikama.

Kristofer Riv

Glumac poznat po ulozi Supermena doživio je tragičnu nesreću prilikom jahanja, nakon koje je ostao potpuno paralizovan. Kristofer Riv našao je način da se izbori sa ovom tragedijom, pa je osnovao fondaciju koja se bavi ljudima sa problemima vezanim za povredu kičmene moždine.

Aron Forteringam

Skejtborder koji je uspio da promijeni svijet sporta jeste Aron Forteringam. Pošto je kao mali morao da se podvrgne operaciji kuka, sklopom nemilih okolnosti ostao je vezan za invalidska kolica. To ga nije zaustvailo da obara rekorde i postane jedan od najboljih skejtera današnjice.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂