Na koji način se odnos sa vašim partnerom promijenio kada je u vaš dom stigla beba?

Najčešći odgovor je da ništa više nije isto. Sva sreća, pa i ne treba da bude. Kada se vaša porodica proširi za jednog novog člana, to od vas i od vašeg partnera zahtijeva navikavanje na novonastalu situaciju. Od sada više niste samo partneri, već ste postali i roditelji.

Kako je to biti roditelj? Da li sam ja dobar roditelj? Da li mislim da se moj partner dobro snalazi u svojoj novoj ulozi?

To su najčešća pitanja koja postavljamo sebi, a odgovori na koje nailazimo formiraju naše trenutno zadovoljstvo.

Na primjer, ukoliko žena nije zadovoljna količinom truda koji njen suprug ulaže u roditeljstvo, to nezadovoljstvo se često preliva i na njihov partnerski odnos. Vrlo često se osjećanja prelivaju, kako negativna, tako i ona pozitivna. Ukoliko ste rođenjem bebe svoj odnos uspjeli da obogatite, lako se dogovarate, pomažete jedno drugom, niko se ne osjeća ugroženo, time će i zadovoljstvo vašim partnerskim odnosom biti bolje.

Ono što u slučajevima kada se dobro snalazite kao roditelji može biti potencijalni problem je to što sve što radite uvijek ima veze sa bebom. U tom slučaju, prije ili kasnije shvatićete da ste zaboravili kako je vaš odnos nekada izgledao, ali i da želite da to više ne bude tako.

RODITELJ + PARTNER = PRAVA ODLUKA

Postoji mnogo razloga zašto biti “samo” roditelj dugoročno nije dobra odluka, i zašto je ulaganje napora da pored svih obaveza i novih uloga budete i dobar partner prava stvar.

Time što ste postali roditelji, ne bi trebalo da izgubite potrebu da sa svojim partnerom ostanete bliski, intimni, da otvoreno pričate o svim problemima (koji nisu vezani samo za djecu), da mu poklanjate pažnju i da mu dajete do znanja da je voljen/a.

 Vaša djeca će biti srećnija i emotivno stabilnija ako rastu u atmosferi u kojoj se tata i mama vole i ne skrivaju svoje emocije.

Svojoj djeci dajete sjajan primjer kako partnerski odnos treba da izgleda. U najvećem broju slučajeva, djeca kada odrastu, odnos koji su posmatrali kod kuće prenose na svoje partnerske odnose. Ukoliko je odnos bio hladan, poslovan, organizacijski dobro uređen, ali bez zagrljaja i lijepe riječi, povećavate šansu da vaše dijete jednog dana ima problem da razumije i ostvari blizak partnerski odnos.

Nagomilani problemi stoje neriješeni

Istraživanja pokazuju da zadovoljstvo u braku opada nakon rođenja djeteta. Osim toga, u svijetu, ali i kod nas, najveći broj razvoda se desi u prvih pet godina braka. Zašto je to tako?

Upravo zbog toga što nije lako uskladiti uloge roditelja i partnera, a da svi budu zadovoljni, ali i zato što problemi koje par ima prije rođenja bebe, ukoliko se ne rješavaju, postaju samo veći u roditeljstvu. Drugim riječima, ukoliko partneri nisu naučili da probleme koje imaju rješavaju komunikacijom koja oboma odgovara – taj način komunikacije i rješavanje konflikata se prenosi i ostaje jednako neefikasan u roditeljstvu, a problemi se usložnjavaju i ostaju neriješeni.

Šta možete da uradite da vaš partnerski odnos poboljšate?

Popravite način komunikacije

Svi problemi počinju od toga što partneri vrlo često ne mogu da se dogovore oko rješenja pojedine situacije i onda često “dižu ruke”, odustaju ili urade po svom. Na taj način, problemi postaju veći.

Prvo i osnovno, pričajte o svemu, otvoreno. I o neprijatnim temama. Recite sve što mislite, baš onda kada se problem dešava, a ne za tri mjeseca. Saslušajte sve što partner ima da kaže, pokušajte da ga ne prekidate i razumijete. Ako u ovome uspijete, već ste na dobrom putu.

Ako ste već više puta pokušali upravo sa otvorenom komunikacijom, a to se ne završi na dobar način i vaš odnos poslije toga ne napreduje, možda je vrijeme da razmislite da potražite pomoć od savjetnika / psihoterapeuta za partnerske odnose prije nego što vaš odnos postane previše loš i teško popravljiv.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂