Providna folija više ne mora da vam služi samo za pokrivanje posuda s ostacima hrane. Njena namjena je šira od pukog čuvanja hrane, pa vam može pomoći u brojnim kućnim poslovima.

Pogledajte kako možete na neobične načine upotrebiti plastičnu foliju.

Kontrolišite sazrijevanje voća

Neke namirnice, poput jabuka, avokada, dinja i banana, ispuštaju gas etilen dok sazrijevaju. Taj gas tako može značajno ubrzati starenje voća u blizini, čime će vaše namirnice brzo početi da trule. Ako želite da vam banane duže zadrže žutu boju i sporije stare, kad ih razdvojite umotajte ih na tom mjestu plastičnom folijom.

S druge strane, providna foliija može i ubrzati sazrijevanje. Ako ste kupili zelene breskve, stavite ih u činiju s avokadom i prekrijte posudu providnom folijom.

Ukrasite tijesto na lakši način

Pite i peciva možete ukrasiti tako što modlama isiječete razne oblike sa vrha pite pa ih prenesete na drugi dio tijesta. Tako ćete dobiti ukras tamo odakle je tijesto isječeno i tamo gdje je oblik postavljen. Ovo može biti problem ako modlom ne izvučete precizno ivice. Da biste to izbjegli, preko tijesta stavite providnu foliju, pa preko toga modlu. Ivice će biti pravilne, a ukrasi besprijekorni. Ukoliko to radite sa već ispečenim tijestom, vodite računa da se dobro ohladi, jer se će se u suprotnom tijesto zalijepiti za foliju.

Spriječite formiranje kristala u sladoledu

Ako sladoled duže stoji u frižideru, može se desiti da se stvore komadići leda i to upropasti uživanje u ledenoj poslastici. Ovo ćete izbjeći ako preko sladoleda stavite providnu foliju, pa onda zatvorite kutiju sladoleda. Tako se neće stvoriti kristali, a vaša ledena poslastica neće upiti okolne mirise iz zamrzivača.

Napravite savršeno poširano jaje

Iskoristite providnu foliju i pripremite odlično poširano jaje. U posudicu stavite foliju tako da ivice vire sa strane i stavite malo ulja u foliju. Zatim u foliju razbijte jaje, skupite ivice, uvrtite i vežite čvor. (Možete dodati i sjeckano povrće po želji prije vezivanja čvora). Paketić s jajetom spustite u vodu koja struji. Nakon pet minuta izvadite foliju, otvorite je i uživajte u savršeno poširanom jajetu.

Prekrijte gronji dio frižidera

Plastičnom folijom obložite gornji dio frižidera. Biće vam lakše samo da bacite parče folije kada napada prašina, nego da često ribate ovaj kuhinjski aparat.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂