Arhiva

Do indeksa na željenom studiju na javnim univerzitetima u Srpskoj u drugom upisnom roku došlo je oko 500 studenata, što je tri puta manje u odnosu na broj ponuđenih mjesta, zbog čega će veliki broj fakulteta, kako bi popunili amfiteatre, u drugoj polovini mjeseca budućim brucošima pružiti i treću šansu.

Poslije dva upisna roka ostalo je slobodno više od 1.000 mjesta na javnim univerzitetima, koji su u novoj akademskoj godini planirali da upišu 4.440 brucoša, prenosi “Glas Srpske”.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Banjaluci Strain Posavljak kaže da se za 826 slobodnih mjesta, koliko je bilo u drugom upisnom roku, prijavilo 311 kandidata.

“Očigledno da sva slobodna mjesta neće biti popunjena ni u ovom upisnom roku”, kazao je Posavljak istakavši da se u prvom roku upisalo 1.758 kandidata. Dodao je da očekuju da će se broj brucoša povećati i tako što će oni koji su ispod crte, a položili su prijemni ispit, biti prebačeni na drugi studijski program, a tu je, kako kaže, i treći upisni rok.

“Treći upisni rok organizovaće fakulteti koji smatraju da mogu dobiti još kojeg kandidata. Sve u svemu, očekujemo da će ove godine biti nešto malo više kandidata u odnosu na lani. To je dobro ako se ima u vidu da je ove godine bilo manje srednjoškolaca”, istakao je Posavljak.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže da se u drugom upisnom roku prijavilo 205 kandidata, od kojih je 201 ispunio uslove za upis. Ispod crte su, naglasio je on, ostala četiri kandidata iako su i oni položili prijemni ispit, ali su studijski programi za koje su konkurisali popunjeni.

“Očekivali smo da će u drugom roku papire za upis predati bar 300 kandidata, međutim, to se nije desilo, tako da će mnogi fakulteti i ove godine izaći sa trećim upisnim rokom. Ostalo je još 660 slobodnih mjesta. U svakom slučaju, vjerujem da će u novoj akademskoj godini, kada se podvuče crta, biti za nijansu više brucoša u odnosu na lani”, rekao je Kulić. Dodao je da je Univerzitet zatražio od Vlade RS proširenje liste za 60 mjesta na medicini.

“U pitanju su kandidati koji su položili prijemni ispit i vjerujem da proširenje liste neće biti sporno”, kazao je Kulić.

Sastanak

Univerzitet u Istočnom Sarajevu juče su posjetili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, gdje su se sa rektorom Milanom Kulićem dogovorili da će Vlada obezbijediti 12 miliona KM za izgradnju nove zgrade Rektorata.

Srpska se u kontinuitetu kvalitetno bavi pitanjem obrazovanja, posebno visokim obrazovanjem“, rekao je Dodik i dodao da je postojanje ovog univerziteta od strateškog značaja.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(glassrpske)