U prvih osam mjeseci ove godine u gradu su, uprkos epidemiji virusa korona, zaključena ukupno 434 braka, dok su zavjete u gradu na Vrbasu razmijenila i 22 para od kojih je jedan supružnik bio strani državljanin, kazali su za “Nezavisne” u Odjeljenju za opštu upravu.

Prema njihovim podacima, to znači da su u odnosu na isti period lani na ludi kamen ove godine stala 42 para manje.

“U periodu od 1. januara do 31. avgusta 2019. broj sklopljenih brakova bio je 476”, naveli su u ovom odjeljenju.

Diana Džaja Jokić, šefica Odsjeka za građanska stanja, upravne poslove i pravnu pomoć građanima, za “Nezavisne” je istakla da se najčešće pri sklapanju brakova u Muzeju savremene umjetnosti RS propisana pravila poštuju.

“U tom prostoru ne bude prisutno više od 20 zvanica, tako da su učesnici uglavnom pod maskama, a često ih skinu nakon obavljenog čina vjenčanja da bi se obavilo fotografisanje”, kazala je Džaja Jokićeva.

Dodala je da je u ugostiteljskim objektima, međutim, situacija šarolika.

“U restoranima se često ne poštuje fizička distanca što se tiče rasporeda stolova, a samim tim i gostiju. Često niko nije pod maskom i broj učesnika je, u nekima od njih, bio veći od dozvoljenog”, navela je Džaja Jokićeva.

Istakla je da je važno dodati da je i dalje broj vjenčanja sa svadbama relativno mali u odnosu na prethodne godine.

“Najviše vjenčanja je s malim brojem učesnika, a često se vjenčanja obavljaju u vrlo uskom krugu, koji čine mladenci, kumovi i eventualno roditelji i fotograf, uz poštovanje svih propisanih mjera”, rekla je Džaja Jokićeva.

I dok je u prvih osam mjeseci prošle godine broj stranih državljana koji su u gradu na Vrbasu stali na ludi kamen bio 56, ove godine je on dosta manji, što i ne čudi s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

“U periodu od 1. januara do 31. avgusta 2020. godine 22 strana državljanina sklopila su brak pred matičarima grada”, navela je Džaja Jokićeva.

Dodala je da je najveći broj stranaca koji su odlučili da sudbonosno “da” kažu u Banjaluci bio iz Srbije – njih 10.

“Iz Hrvatske i Australije su brak sklopila po tri državljanina, iz Ruske Federacije dva, a iz Ukrajine, Švajcarske, Sjeverne Makedonije i Njemačke po jedan“, zaključila je Džaja Jokićeva.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(nezavisne)