U vrijeme toplih dana ništa ne prija više od osvježavajućeg napitka sa komadićima leda. Ali, vjerovatno ćete više uživati ako običan led obogatite komadima voća. Tu se upotreba posudica za led ne završava. Plastični kalup možete koristiti u toku cijele godine i sačuvate omiljene ukuse…

1. Začine poput majčine dušice, ruzmarina, origana i žalfije možete staviti u kalupe za led i preliti maslinovim uljem. Sljedeći put kada pripremate omiljeni sos, čorbu ili gulaš, samo dodajte kockice začina.

2. Zaledite čokoladno mlijeko ili običnu čokoladu i dodajte svojim slatkim napicima.

3. Napravite jagode u čokoladi! U svaki kalup sipajte malo čokolade i umočite u njih jagode. Dobićete slasnu osvježavajuću poslasticu.

4. Na ovaj način možete zalediti i hranu za bebe ako ste je prirpemili u većoj količini.

5. Napravili ste veću količinu fantastičnog paradajz sosa? Ne morate bacati osatatke, zaledite ga u kalupima za led i iskoristite ako vam zatreba kasnije.

6.  U kalupe za led sipajte kafu, zaledite je i obogatite ukus ledene kafe u vrelim ljetnim danima.

7. Ako vam je ostalo malo vina i plašite se da vam ne izvjetri brzo, sipajte ga u posude za  led i kasnije dodajte sosovima  ili sangriji.

8. Zaledite voćne sokove ili komadiće voća i dodajte ih mineralnoj vodi u vrelim danima.

9. U posudama za led možete sačuvati i pileći bujon i iskoristiti ga pri pripremi raznih specijaliteta.

10. Cvijeće na vašoj trpezi ne mora biti samo u vazi. Zaledite pupoljke u običnoj vodi i dobićete romantične kockice leda. Koristite cvijeće koje je dobro oprano i nije tretirano hemikaljama.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂