Mučnine – konačno – sasvim prestaju! Može se desiti da imate zatvor, jer hormoni opuštaju mišiće crijeva, te ona rade sporije i manje efikasno, a i materica počinje da ih pritiska. Linija koja spaja stidnu kost i pupak postaje tamnija – ona se zove crna linija, koja nastaje zbog djelovanja hormona i nestaće poslije trudnoće.

Vene na grudima se više vide, a areole oko bradavica se povećavaju – očigledno je da vam se tijelo priprema za dojenje. Tokom drugog trimestra se može desiti da vam iz grudi krene rijetka žućkasta tečnost – kolostrum – to je bebina prva hrana, prethodnica mlijeka. Kod nekih žena grudi postanu “grudvastije” nego ranije – to je znak da se razvijaju mliječne žlijezde i kanali.

Razvoj bebe

Beba je mnogo elastičnija i može da pomjera glavu, usta, ruke, zglobove, noge i stopala, čak i prste na nogama. Vrat je duži i jači i do prije nekoliko nedjelja, bebina brada je morala da se naslanja direktno na grudni koš, a sada više ne mora. Otkucaji srca se sve jasnije čuju na UZ i dvostruko su brži nego kod odraslih, oko 160/min.

Oči se i dalje razvijaju i pomjeraju, a uši su sve bliže svojoj konačnoj destinaciji. Sve više ima i plodove vode, čudesne supstance koja se svaka tri sata iznova stvara. Poznato je da se plodova voda dijelom sastoji i od bebine mokraće, ali tačan sastav još uvijek nije sasvim poznat.

Beba pliva u plodovoj vodi, čime se amortizuju svi pokreti majke. Plodova voda ispunjava disajne puteve bebe prije rođenja. Posteljica postaje sve važnija, kako za ishranu djeteta, tako i kao prepreka nekim infekcijama. Još uvijek se razvijaju spoljni polni organi, ali se sada već lakše može vidjeti bebin pol. Dužina bebe od tjemena do karlice je 80 – 85 mm, a težina 50 grama.

Pročitajte i: Dvanaesta nedjelja trudnoće

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savjet za ovu nedjelju

Do sada ste vjerovatno već uradili dabl prenatalni test. U zavisnosti od rezultata ovog testa, ginekolog Vam može preporučiti da uradite amniocentezu. Osim te analize, postoji i kordocenteza, a obje imaju zadatak da utvrde još preciznije eventualne hromozomske poremećaje kod bebe. Međutim, i jedna i druga analiza u minimalnim procentima mogu prouzrokovati gubljenje ploda.

Idealna i sigurna alternativa su neinvazivni prenatalni testovi.

Šta još mogu da uradim u ovoj nedjelji?

Ako već niste, obavezno počnite sa ishranom bogatom biljnim vlaknima. To će pomoći lakšem varenju. Do sada ste sigurno već prestali da pušite?

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂