Pogledajte naš kalendar kako biste mogli da pratite razvoj vaše bebe, pripremite se na određene faze i da uočite eventualna odstupanja.

Razvoj bebe u prvom mjesecu: Osnovni savjeti za roditelje novorođenčeta

Bebin razvoj

● Iako djeluje bespomoćno, novorođenče ima oko 70 instinktivnih refleksa, koji mu pomažu da se snađe u spoljašnjem svijetu. Mnogi se gube odmah po rođenju, dok određeni refleksi ostaju i do druge godine.

Beba u prvom mjesecu može da zadrži nepokretan predmet u vidnom polju i da usredsredi pogled na njega. Ako joj ispred očiju polako pomjerate zvečku živih boja, ona će početi da je slijedi pogledom. Beba najbolje fiksira pogled na razdaljini od 25-30 centimetara, što je upravo udaljenost na kojoj vidi lice svoje mame dok sisa.

Refleksi
Neki osnovni refleksi, koje možete i sami da prepoznate, jesu:
– Sisanje: pređite prstom po bebinim usnama – ona će odmah da ih napući i instinktivno će početi da pravi pokrete kao da sisa.
– Hvatanje: stavite prst u bebinu ručicu – ona će da ga čvrsto uhvati.
– Automatski hod: ako pridržavate bebu uspravno i dopustite joj da nožicama malo dotakne podlogu, ona će početi da stavlja nogu ispred noge – kao da hoda.

● U ovom uzrastu, beba na glasan zvuk reaguje trzanjem tijela i širenjem prstića. Potrebno je vrijeme da se navikne na glasove roditelja, kao i na ostale zvuke u okruženju.

● Ako je na kratko postavite na stomak, beba će pokušati da podigne glavu, što je dobra vježba za vratne mišiće.

● S vremena na vrijeme, obratite pažnju na sadržaj pelene. U prvoj nedjelji života, beba mokri do deset puta dnevno, a zatim tri puta po svakom podoju.

Dnevni raspored

U prvom mjesecu, beba u prosjeku treba da ima šest podoja dnevno (ako zahtijeva više, podoji mogu da budu i češći). Nakon podoja, beba u prvoj nedjelji može da ostane budna oko 15 minuta, a na kraju prvog mjeseca oko sat vremena.

Ukoliko je napolju toplo, izvedite bebu u šetnju već nedjelju dana po izlasku iz porodilišta, a ako je hladno – sačekajte bar dvije nedjelje. Prva šetnja ne bi trebalo da traje duže od deset minuta – ljeti, i svega tri do pet minuta – zimi, i to samo ako je temperatura oko nule, nikako niža. Izlazak napolje odložite ako duva jak vjetar, ako je velika vlaga u vazduhu, ili, pak, ako pada kiša.

Njega bebe

Temperatura sobe u kojoj boravi tek rođena beba treba da bude od 20 do 22 stepena, a za vrijeme kupanja 26 do 28 stepeni. Da bi vam bilo lakše da provjerite temperaturu, okačite termometar iznad bebinog kreveca.

Po novim preporukama koje su objavljene u Vodiču za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčeta, beba se, u prvih 14 dana po rođenju kupa na svaka četiri dana, isključivo čistom toplom vodom, a koža se suši tapkanjem mekanom pamučnom tkaninom.

Savjeti za roditelje

Bez obzira što beba veći dio dana prespava, kratka razdoblja u kojima je budna možete da iskoristite za stvaranje čvrste emotivne veze, kao i za razne igre kojima ćete podsticati njen razvoj.

Uskoro će beba početi da prepoznaje i vaš lik, zato se potrudite da uvijek budete u blizini. Ukoliko morate nešto da završite u drugoj prostoriji, tepajte bebi i pričajte joj. Ako počne da plače, uzmite je nježno i utješite, jer su odavno napuštena shvatanja da ćete na taj način da je razmazite.

Šta može da vam zadaje brigu u drugom mjesecu bebinog života?

Beba starija od dvadeset i osam dana više nije novorođenče, već odojče. Ona polako počinje da reaguje na svijet oko sebe – ne samo plačem, već i osmijehom.

U stanju je da na kratko fiksira pogled na bliskom predmetu ili licu. Naravno, najprije upoznaje majčino lice i njemu se prvo osmjehuje. Reaguje i na veći broj zvučnih draži, a sama počinje da guče. U položaju potrbuške se odiže na podlaktice, do ugla od 45 stepeni, a krajem drugog mjeseca i više.

Ne razvijaju se sve bebe istim tempom. Onima koje su rođene prije termina, potrebno je više vremena da postignu određene psihomotorne funkcije, pa se kod njih obično računa takozvani  korigovani uzrast, to jest uzrast u kome bi bile da su rođene na vrijeme. U principu, ne treba se pretjerano opterećivati, posebno ne porediti djecu. Ali, ako je zaostatak značajniji u odnosu na većinu vršnjaka, naročito ako je beba imala ocjenu na rođenju manju od osam, posavjetujte se sa svojim pedijatrom.

Koliko često beba treba da sisa?

Krajem drugog mjeseca, beba – naročito ona koja se hrani flašicom, počinje da povećava razmak između obroka i, nerijetko, izbaci jedan obrok. Dojena djeca mogu i dalje da sisaju istim tempom kao u prvom mjesecu, to nije ništa neobično. Ali, ako primijetite da beba u određeno doba dana spava duže nego do tada ili je budna, a ne traži da jede, pokušajte da taj novi momenat prilagodite sebi. Vjerovatno se beba najčvršće uspava poslije kupanja, pa je najbolje da je kupate što kasnije uveče, kako bi noću što duže spavala. Nikako se ne preporučuje izbacivanje noćnog obroka u drugom mjesecu po svaku cijenu!

Koliko beba treba da napreduje u tjelesnoj masi u drugom mjesecu?

Ovo je pravi period za napredovanje. Podoj ili drugi vid ishrane je već ustaljen, a odojče još ne troši puno energije na kretanje, pa se iz dana u dan goji, ponekad čak i prekomjerno.

Ukoliko samo sisa, to mu se ne može zamjeriti, a i nije loše da ima malu zalihu masnog tkiva. Ona će i te kako brzo da se istopi prilikom prve prehlade ili kada beba postane aktivnija. Dobitak od 750-1000 grama se u drugom mjesecu smatra optimalnim kod zdravog odojčeta.

Ne uključujte samoinicijativno mliječnu formulu

Ukoliko beba ne napreduje kako treba, obratite se pedijatru prije nego što bilo šta preduzmete. On će ustanoviti da li je ponuda vašeg mlijeka adekvatna bebinim potrebama i preduzeće određene mjere da se stvar popravi. Nemojte samoinicijativno da dodajete  mliječnu formulu, jer i ona najbolja može da izazove alergijske reakcije u tako ranom uzrastu, a jedna od njih se manifestuje upravo slabim napredovanjem.

* Grčevi ili infantilne kolike

Najčešće se javljaju poslije dvadesetog dana života. Manifestuju se plačem, koji je praćen grčenjem nožica i crvenilom lica. Kod nekih beba, grčevi počinju i ranije. Uzrok se pouzdano ne zna, mada je najčešće u pitanju progutani vazduh pri halapljivom sisanju. Ukoliko se simptomi jave u toku ili neposredno nakon podoja, gasovi nisu stigli dalje od želuca i izbacuju se podrigivanjem u uspravnom položaju (i više puta u toku podoja, ako je potrebno).

Simptomi ispoljeni kasnije (sat i po do dva nakon podoja) ukazuju da je gas dospio u crijeva, pa se izbacuje vjetrovima. Beba će to da učini i spontano, ali joj se može pomoći ručnom masažom ili stavljanjem tople pelene na trbuh. Kako su grčevi jače izraženi u položaju na leđima, bebi će više prijati položaj potrbuške, naročito na majčinim grudima.

Čajevi protiv grčeva se ne savjetuju, jer beba treba da popije veću količinu da bi djelovali, pri čemu će se nagutati novog vazduha, a i poremetiće podoj. Može da bude od koristi čaj za majke dojilje, na bazi komorača, koji preko mlijeka blagotvorno djeluje na bebu. Postoje razni preparati u vidu kapi i sirupa – koji nekoj djeci koriste, a nekoj ne. Nekad ne pomaže ništa, a grčevi spontano prolaze nakon trećeg mjeseca života, bez ikakvih posljedica.   

* Bljuckanje i povraćanje

Mala beba bljucka ukoliko ne podrigne u toku i poslije podoja. Međutim, bljuckanje može da se nastavi i u drugom mjesecu života, pa čak i da se intenzivira. Sve dok dijete lijepo napreduje, nema mjesta panici, već samo treba voditi računa da se ne zagrcne izbljucnutim sadržajem. Ukoliko je bljuckanje redovna pojava, treba staviti rolnu peškira pod bebin dušek kako bi se uzdiglo uzglavlje (jastuk nije dozvoljen do godinu dana, da se odojče ne bi ugušilo!).

Međutim, ponekad bljuckanje zna polako da preraste u povraćanje, koje na kraju biva često i u mlazu. Ovo je trenutak kada dijete treba odnijeti na pregled ljekaru, koji će utvrditi da li se radi o gastroezofagusnom refluksu (vraćanje hrane iz želuca u jednjak uslijed nerazvijenog mišića stezača na ulazu u želudac), ili je u pitanju takozvana hipertrofična stenoza pilorusa, to jest prejak mišić na izlasku iz želuca, koji ometa njegovo regularno pražnjenje, pa se hrana iz prepunjenog želuca vraća nazad i u mlazu izbacuje napolje. Ovo oboljenje dovodi do gubitka u tjelesnoj masi i poremećaja u kiselinskom i elektrolitnom sastavu krvi, pa zahtijeva hiruršku intervenciju – koja nije velika, a izlječenje je potpuno.

 Laktaciona žutica

Beba požuti nakon otpusta iz porodilišta ili se žutica – koja se tamo javila, održava duže od dvije nedjelje. Ukoliko se kod bebe na prirodnoj ishrani isključe svi uzroci patološke žutice, može da se posumnja na takozvanu pregnandiolsku žuticu, koja se javlja kod neke dojene djece. Uzrok je jedna supstanca u majčinom mlijeku koja blokira proces razgradnje žutog pigmenta bilirubina. Ova žutica se obično javlja između četvrtog i sedmog dana života. Maksimum dostiže između petog i 15. dana, pri čemu koncentracija bilirubina u krvi rijetko prelazi 360 μmol/L (mikromola po litru). Žutica može da traje tri do deset nedjelja, sa nižim vrijednostima bilirubina. Djeca izgledaju zdrava, a sve analize su, osim bilirubina, u granici normale i nema štetnih posljedica. Inače, dokazuje se tako što se povlači nakon dvodnevnog prekida dojenja i ponovo javlja nakon njegovog uvođenja, ali se smatra da nema razloga za ovu probu, jer prekid dojenja može da ima određene neželjene posljedice. Obično sva djeca iste majke imaju ovaj mali problem.

*Njega bebe

– Njega kože

Od drugog mjeseca, zaštitnom bebi kremom se premazuje samo dio ispod pelena. U slučaju pojave bilo kakve kožne promjene, treba se obratiti ljekaru.

– Tjemenjača

U pitanju je oblik seboroičnog dermatitisa poglavine, a manifestuje se u vidu sedefastih ljuspica na kosmatom dijelu glave, zbog čega bebi treba prati kosu svakodnevno. Poslije toga, neophodno je češljati gustim češljem ili četkom za bebe, kako bi se ove masne naslage odstranjivale.

Kod zapuštenih slučajeva, formiraju se debele žute naslage, koje se skidaju mineralnim uljem, poslije čega se bebi kosa opere šamponom i posuši. Tjemenjača ne znači da će dijete u odraslom dobu imati perut.

– Polni organi

Ne pokušavajte da svučete kožicu sa glavića penisa kod muškog odojčeta – jer to, u normalnim uslovima, ovako rano nije moguće bez traume sa neželjenim posljedicama. Najopasnija je parafimoza, kada svučena kožica ne može da se vrati. Tada nastaje prstenasti otok koji onemogućava mokrenje – što, ukoliko se hitno ne interveniše, ugrožava život!

*Šetnja i posjete

U drugom mjesecu, bebu treba da izvedete u šetnju, ako to još niste uradili. Poslije navršenih šest nedjelja, terminska beba ima potpuno razvijen centar za termoregulaciju i može da se na kratko iznese, čak i na temperaturu ispod nule – pod uslovom da je lijep, stabilan dan, bez vjetra i da je beba adekvatno obučena. Za prijevremeno rođenu bebu uzmite u obzir korigovani uzrast! U svakom slučaju, odojče u drugom mjesecu života treba šetati u kolicima, a ne u kengur nosiljci, iako je u njoj toplije, jer bebin koštani sistem još nije spreman za opterećenje u uspravnom položaju.

Ovo je pravi trenutak i za prve posjete gostiju. Nije narod slučajno za babine odredio baš šest nedjelja od rođenja. Do tog uzrasta, bebin imunitet je toliko slab da bi je veliki broj ljudi u zatvorenom prostoru sigurno ugrozio. Mada, još dugo neće imati otpornost dovoljnu da se sa lakoćom izbori sa opasnim infekcijama, pa prehlađenim ljudima ne treba dopuštati kontakt ni sa bebom starijom od šest nedjelja.

*Preponska kila

Bebu koja intenzivno plače, a neće da jede – uvijek skinite i pregledajte. Ponekad, naročito kod nedonoščadi, u preponi sa jedne ili sa obje strane može da se javi tvrdina veličine golubijeg jajeta, koja predstavlja malu kilu. Nju treba operisati kada se dijagnostikuje, jer sama neće da prođe, a može da se uklješti (tada je otok crven, tvrd i izrazito bolan na dodir, beba nema stolicu i počinje da povraća), što zahtijeva hitnu hiruršku intervenciju.

Bebi sa uklještenom kilom ne treba nuditi da sisa ili pije bilo kakvu tečnost, već je što prije odnijeti dječjem hirurgu. Kod dječaka, sličnu kliničku sliku daje uvrnut sjemenik, samo što je otok u predjelu mošnica. Takođe, mora hitno da se operiše, a prognoza je dobra.

Obavezni pregledi i vakcine    

1. Ultrazvučni pregled kukova

Ovo je obavezan pregled, bezbolan i bezbjedan (ne zrači) i treba ga prvi put uraditi do navršenih šest nedjelja života, a u rizičnim slučajevima još u porodilištu.

Kod normalnog nalaza, pregled treba ponoviti bar još jednom u prvih šest mjeseci života, o čemu će odlučiti ljekar koji obavlja prvi pregled.

2. Neurofizijatar

Za bebe koje su imale neurološke probleme nakon rođenja, u uzrastu od šest nedjelja se preporučuje konsultacija neurofizijatra radi procjene psihomotornog razvoja i eventualne potrebe za fizikalnom terapijom.

3. Vakcinacija

U prvim danima nakon rođenja, zdrava beba je primila BCG vakcinu (protiv tuberkuloze) i vakcinu protiv hepatitisa B. Sa navršenih mjesec dana, dobija drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B, a ostale će primiti kada navrši puna dva mjeseca. Inače, BCG vakcina bi trebalo da krajem drugog mjeseca pokaže reakciju u vidu crvenila i otoka na lijevom ramenu. Ukoliko otok procuri, nemojte da se uplašite. Radi se o samo malo jačoj, ali normalnoj reakciji. Zalijepite preko toga hanzaplast, mijenjajte ga jednom dnevno i ne kvasite samo to rame dok se ne formira krasta, koja može da se održava i po nekoliko nedjelja. Za to vrijeme je kvašenje dozvoljeno. Kada krasta otpadne, ostaće dobar ožiljak, koji znači i dobru zaštitu.

Kad treba ponoviti vakcinaciju

Najčešća komplikacija BCG vakcine je besežitis, koji se manifestuje otokom limfnih žlijezda u lijevoj pazušnoj jami, ponekad i povišenom temperaturom i neraspoloženjem djeteta. Otok pazušnih limfnih žlijezda zna da potraje mjesecima. Intervencija je potrebna samo ako dođe do sekundarne infekcije, praćene znacima gnojne upale.

Ako se adekvatno liječi, nema štetnih posljedica. Ukoliko ni poslije dva mjeseca BCG vakcina ne ostavi nikakav ožiljak, vakcinaciju bi trebalo ponoviti do navršenog desetog mjeseca života, bez prethodnog testiranja.

3. mjesec – beba postaje neodoljiva

Beba nakon navršena dva mjeseca postaje aktivnija, sve je više budna i počinje značajnije da se zanima za okolinu.

Odojče u trećem mjesecu, u položaju potrbuške – odiže glavu za četrdeset i pet do devedeset stepeni i aktivnije posmatra predmete ispred sebe. U položaju na leđima – prati predmet koji se pomjera u srednjoj liniji na oko dvadeset centimetara ispred njegovih očiju. Intenzivno guče i osmjehuje se poznatim licima.

Ako čvrsto drži glavu, ne morate više da je pridržavate kada nosite odojče u naručju. Tada možete da ga držite uspravno uz svoje tijelo, na koje se oslanja prednjom stranom ili leđima. Ovaj posljednji položaj je omiljen, jer dijete može bolje da posmatra svijet oko sebe. U svakom slučaju, beba postaje neodoljiva! Bar tako izgleda “spoljnim posmatračima”.

A vi? Da li ste se konačno naspavali? Sa jedne strane vam je lakše, ali sa druge iskrsavaju novi problemi, koji vas brinu.

Bebina ishrana

Kada je ishrana u pitanju, i dalje se preporučuje isključivo dojenje, uz dodatak vitamina D. Ukoliko je ljekar na sistematskom pregledu zadovoljan bebinim napredovanjem, ne treba ništa mijenjati. A ako beba nedovoljno dobija na težini, preporučiće dohranu adaptiranom mliječnom formulom.

Koliko često beba u trećem mjesecu treba da sisa?

Sjećate se da je na početku savjetovano da beba sisa kad poželi. No, do trećeg mjeseca bi trebalo da sama uspostavi neki ritam i da postepeno smanjuje broj obroka, pri čemu se količina mlijeka po obroku povećava. Bebe koje sisaju, obično i dalje imaju jedan noćni podoj, ali više od toga im zaista nije potrebno.

Šta ako se vaša beba i dalje budi u toku noći svaka dva sata i traži dojku?

Iako ste se do sada trudili da joj udovoljite, takav ritam vas potpuno iscrpljuje. Budite sigurni da je vašoj bebi, ukoliko lijepo napreduje, sasvim dovoljan samo jedan noćni podoj, a ostale treba izbaciti. To ćete uraditi postepeno – tako što nećete da joj nudite dojku čim se probudi, već da je malo “zabavite”… i ona će, možda, nastaviti da spava.

Najbolje bi bilo da je uopšte ne uzimate iz krevetića, već da joj samo navijete muzičku igračku ili nešto otpjevate. Nakon nekoliko dana, beba će se odvići od podoja i prespavati ga.

Šta ako je beba ipak gladna?

Ukoliko je ipak gladna, potrudite se da joj pojačate posljednji podoj pred spavanje, makar je dohranili svojim izmlaženim mlijekom ili formulom (koju uvijek dajete poslije svog mlijeka). Ponekad beba u toku dana sastavi po šest sati sna, a noću se budi na dva-tri sata.

Gledajte da period dužeg sna podesite tako da pada noću, a ne danju (na primjer, kupajte bebu što kasnije uveče i dobro je nahranite poslije kupanja). Nemojte da uspavljujete bebu ni dojkom ni flašicom, jer će to da stvori lošu naviku. Ako zaspi u toku hranjenja, probudite je kako bi dovršila obrok i pokušajte da je budnu spustite u krevetić. Ukoliko plače, malo je zabavljajte tihom muzikom ili pričom dok ne zaspi. Ovako će mnogo lakše da se fizički odvaja od vas. U slučaju da dijete uporno plače i traži da sisa, posavjetujte se sa pedijatrom.

Da li od bebe treba očekivati da spava cijelu noć?

Nemojte po svaku cijenu zahtijevati od bebe u trećem mjesecu da spava cijelu noć. Neke bebe to zaista i čine (uglavnom one koje se hrane flašicom), ali većina još uvijek ne. Inače, to je jedina, i to samo privremena prednost ishrane pomoću flašice, čak i kada se daje majčino mlijeko. Nedostaci su brojni, pa flašica ne treba da zamijeni noćni podoj samo radi ličnog komfora.

Takođe se ne preporučuje da se noćni podoj zamijeni vodom – jer je on, jednostavno, ili potreban ili nepotreban. A voda se daje bebi samo kada je dehidrirana i ako je na vještačkoj ishrani (dovoljno je u toku dana, noću ne treba).

Rast mliječnih zuba

Ova (neprijatna) faza razvoja obično počinje da “daje” simptome od trećeg mjeseca života, a traje dok ne izbiju svi mliječni zubi, mada je najizraženija pred izbijanje donjih sjekutića. Odojče je često vrlo uznemireno i povremeno vrišti, trpajući ruke u usta i baleći intenzivno. Tegobe mogu da mu se ublaže mazanjem natečenih desni anestetskim rastvorom za tu namjenu, mada u tome ne treba pretjerivati.

Djetetu je dobro dati čistu gumenu “glodalicu”, dok se cucla varalica ne preporučuje – jer deformiše desni i dovodi do kvarenja mliječnih zuba. Iako balavljenje počinje već u trećem mjesecu, prvi zubi rijetko izbijaju prije šestog mjeseca života.

Grčevi još traju

Još uvijek ne jenjavaju. Beba intenzivno vrišti – obično svakog dana u isto vrijeme (najčešće predveče), a nakon dva sata prestaje kao da ništa nije bilo. Vjerovatni uzrok ove pojave je progutan vazduh koji je dospio u crijeva, pa se izbacuje vjetrovima. Bebi se može pomoći ručnom masažom stomačića oko pupka, u pravcu kazaljke na satu. Prijaće joj i položaj potrbuške, naročito na vašim grudima.

Postoje razni preparati koji pomažu eliminaciju vazduha iz crijeva – u vidu sirupa i kapi. Nekoj djeci koriste, a nekoj ne, ali ne mogu da škode. Nekad ne pomaže ništa, a grčevi spontano prolaze nakon trećeg mjeseca života, bez ikakvih posljedica.

Sklonost ka alergijama

Pošto crijevna sluznica u prvih šest mjeseci nije potpuno zrela da primi bilo kakvu hranu osim humanog mlijeka, ona je i najčešće ulazno mjesto alergenima koji mogu da je oštete i izazovu  uporne prolive, praćene velikim gubitkom u tjelesnoj masi. Tada u ishrani, ako nema humanog mlijeka, moraju da se daju specijalne formule – koje su vrlo skupe i teško se nabavljaju.

Jedna od najčešćih manifestacija alergije na vještačko ili kravlje mlijeko je dječji ekcem, crvenilo i vlaženje kože – obično na obrazima, mada može da zahvati i veći dio tijela. Može da se privremeno povuče poslije upotrebe krema na bazi hormona, ali se obavezno vraća, sve dok je dijete izloženo alergenima iz hrane, rjeđe drugim vrstama alergena. Sa druge strane, česta upotreba hormonskih krema oštećuje kožu.

Ekcem može da predstavlja uvod u teže alergijske bolesti, prije svega bronhijalnu astmu. Veliki broj djece koja u odojačkom periodu ima ekcem i kasnije u životu ispoljava sklonost ka alergijama. Ta sklonost je nasljedna, pa se kod odojčadi u čijoj porodici ona postoji – posebno insistira na prirodnoj ishrani do navršenih godinu dana. Pritom bebe u prvih šest mjeseci treba hraniti isključivo majčinim mlijekom. U njegovom nedostatku, daju se specijalne hipoalergijske formule.

Alergije mogu da budu izazvane i raznim sredstvima za kupanje i njegu, deterdžentima i omekšivačima za veš, kao i lijekovima, ali se spontano povlače čim se ove supstance eliminišu.

Liječenje soora

Bijele naslage gljivice kandide na jeziku, nepcu i/ili bočnim stranama usne duplje (soor) su vrlo česte  kod beba, pogotovo u toku terapije antibiotskim sirupima.

Još neki problemčići

Ako beba do sada nije bila bolesna, vjerovatno će u narednom periodu da se po prvi put prehladi. Prvi simptom je, najčešće, zapušen nosić – koji remeti san i podoj, pa je dijete izuzetno nervozno i kenjkavo. Kako mu pomoći?

Nosić mora da se čisti prije svakog obroka, a i češće, ukoliko je potrebno. To se radi fiziološkim rastvorom, koji se prodaje u apotekama – u plastičnim ampulama, i direktno iz njih uštrcava bebi u nos. Lijekovi u vidu kapi za nos se ne daju u ovom uzrastu. Čišćenje nosa štapićima obično nije efikasno, dok je usni aspirator za nos dobar, ako se koristi pravilno – prema priloženom uputstvu. Pumpica za nos se ne preporučuje prije uzrasta od tri mjeseca.

Beba koja ima sekret u nosu, obično i kašlje, jer se on sliva niz grlo i nadražuje receptore za kašalj. Sve dok je dobrog opšteg stanja (vesela, zainteresovana), ne treba žuriti sa posjetom ljekaru. Ali, pojava gustog, zelenog sekreta u nosu, povišena temperatura, bol u uvu, a naročito otežano disanje, modrilo kože i opšta malaksalost – obavezno nalažu ljekarski pregled.

Inače, uobičajeno je da stolica bebe koja ima sekret u nosu sadrži sluz – koju ona guta i izbacuje preko crijeva. Proliv kod odojčadi zna da prati svaku infekciju, naročito mokraćnu i upalu uva, na šta treba misliti ako infekcija duže potraje.

Beba i temperatura

Nikako nemojte bebi samoinicijativno da dajete lijekove, osim Paracetamola, i to ako temperatura pređe 38 stepeni – izmjereno pod pazuhom ili na čelu, ili 38,5 stepeni – rektalno.

Bebi sa povišenom temperaturom obavezno treba dati vodu!

Vakcinacija

Sa navršena dva mjeseca, beba dobija još tri obavezne vakcine: DI TE PER (protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), POLIO (protiv dječje paralize) i HIB (protiv hemofilusa influence B), koje se daju iz tri dijela, u razmaku od najmanje šest nedjelja.

Ukoliko vam pedijatar ponudi petovalentnu vakcinu, koja  sadrži sve pobrojane vakcine, ali je fakultativna – jer se plaća, prihvatite je ako ste u mogućnosti. Time ćete dijete da poštedite jednog uboda, a vakcina je dobra i pouzdana.

Komplikacije vakcinisanja su najčešće bezazlene (lokalno crvenilo i bol na mjestu davanja, neraspoloženje djeteta, povišena temperatura, proliv). Jedini razlog za prekid dalje vakcinacije određenim vakcinama su teške komplikacije poput konvulzija (grčeva tijela, praćenih gubitkom svijesti), mada treba biti veoma oprezan i u slučaju pojave dugotrajnog i monotonog plača. Petovalentna vakcina rjeđe ima neželjene posljedice.

Šetnja

Bebu u trećem mjesecu treba iznositi napolje kad god uslovi dozvole (može i na temperaturu oko nule, pod uslovom da je adekvatno obučena i da ne duva vjetar). Još uvijek se preporučuje ležeći položaj u kolicima. Za kengur nosiljku je previše rano!

Da li beba u trećem mjesecu smije da putuje?

Pod određenim uslovima. Zimi i ljeti je rizik veći nego u proljeće i jesen, zbog pretjerano niskih ili visokih temperatura, koje mogu da dovedu do pothlađivanja ili pregrijavanja odojčeta. Najmanje problema će biti ako bebu dojite. Vaše mlijeko je izvor hrane i tečnosti, uvijek pri ruci, sterilno i besplatno. Ako dojite, možete gotovo bezbrižno da putujete sa bebom bilo kuda.

Ako ne dojite, treba vam poveća putna torba samo za bebu. Morate je obezbijediti hranom i vodom u toku putovanja, kao i sterilnim priborom za hranjenje. Idealno bi bilo da nabavite mliječnu formulu u tečnom stanju, i to u pakovanjima od po 250 mililitara. Na našem tržištu se teško nalazi, ali može da se naruči preko boljih privatnih apoteka. Voda za piće treba da je prokuhana, a najbolja je flaširana, ali samo ona na kojoj piše da smije da se daje odojčadi ili specijalna voda za pripremu formula.

Za mlađe odojče se ne savjetuju duga putovanja, naročito ako ne sisa. Zimi je svaki put duži od 200 kilometara rizičan, bez obzira na vrstu prevoznog sredstva, zbog mogućih vremenskih neprilika. Sigurnije je da ostanete u mjestu boravka do proljeća i svaki sunčan dan iskoristite za šetnju sa vašom bebom.

Ako hoćete da izađete

Ukoliko ste željni da negdje izađete bez bebe, to povremeno i treba da uradite. Nakupite svog mlijeka u flašicu i ostavite ga u frižideru. Osobi koja će da čuva bebu u vašem odsustvu recite kada da je nahrani – pomoću kašičice ili flašice. Mlijeko ne treba da prokuhava prije upotrebe, već samo da ga zagrije na temperaturu tijela.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂