Usljed povećane količine estrogena i progesterona u ženinom organizmu tokom trudnoće dolazi do mnogih promjena. Saznajte da li se i na koji način može promijeniti nos…

Tokom trudnoće, tijelo žene se potpuno mijenja. Od očekivanih promjena u pigmentaciji, hormonskom statusu, otečenim grudima, može doći i do nekih neobjašnjivih, poput nosa koji se sa odmicanjem trudnoće sve više povećava.

Kod nekih žena se razvijaju buckasti obrazi, porastu stopala, oteknu kapci, a nekada dođe do promjene u pigmentaciji, te se ženi promijeni boja kose. Tijelo se na taj način privikava na bebu, te povećava prostor u organizmu. S obzirom na to da su kosti u nosu meke, one vrlo lako mijenjaju svoj oblik, naročito kada, pod uticajem estrogena i progesterona, dođe do njegovog oticanja.

Zašto nos otiče u trudnoći

Veliki nos u trudnoći je vrlo neobična pojava. Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do oticanja.

– Tokom prvog trimestra, krvni sudovi se šire kako bi mogla da do bebe dođe dovoljna količina krvi. Samim tim se šire i krvni sudovi u sinusima i nazalnim prolazima, te prouzrokuju manje oticanje.

– Tokom posljednjeg trimestra, zadržavanje vode u licu može prouzrokovati veće oticanje nosa.

– Visok pritisak tokom trudnoće takođe može izazvati ovu pojavu.

– Najčešći razlog je, ipak, promjena u odnosu hormona u tijelu. Povećan nivo estrogena povećava dotok krvi u mukoznu membranu, koja se nalazi ispod nosa. Povećan protok krvi dovodi do širenja mišića nosa.

Kada će se nos vratiti na svoju normalnu veličinu?

S obzirom na to da povećanje nosa nastaje zbog promjena u hormonskom balansu, promjene su samo privremene. Nakon porođaja, hormoni se polako vraćaju u normalu, pa će se i sve promjene nastale iz tog razloga vratiti nakon nekih mjesec dana.

Kako spriječiti oticanje nosa tokom trudnoće

Iako je oticanje nosa sasvim normalna pojava u trudnoći, postoje načini da ga umanjite. Smanjenjem unosa soli smanjićete zadržavanje vode i visok krvni pritisak. Unos vode sprečava njeno zadržavanje, što samim tim smanjuje i otok. Mjerama predostrožnosti koje predloži vaš ljekar možete spriječiti ovu pojavu.

Zanimljivost o nosu u trudnoći
Prema narodnom vjerovanju, ukoliko vam nos tokom trudnoće raste zajedno sa stomačićem, to je znak da ćete roditi dječaka.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂