Krvarilo vam je iz nosa? Nema razloga za brigu, jer se trudnici volumen krvi povećava 40% – 50%, što utiče na nivo hormona estrogena koji djeluje tako što otekne sluznica nosa. Dakle, začepljen nos ili krvarenje nije stvar za paniku. Ovo povećanje volumena cirkulišuće krvi utiče na srce tako što ono još napornije radi da bi ispunilo sve zadatke koje pred njega postavlja trudnoća, što za zdravo srce ne bi trebalo da predstavlja problem. Ligamenti se i dalje izdužuju i možete osjetiti bol u donjem dijelu stomaka.

Razvoj bebe

Vaša beba sada počinje da trepće! I može se vidjeti kojeg je pola!

Vjerovali ili ne – vaša beba sada počinje da trepće! Počinju da se razvijaju pluća: od ove nedjelje do sredine petog mjeseca najvažniji je period za razvoj pluća. Bebine noge su sada duže nego ruke i ona ih često pomjera, a pošto ima dosta plodove vode, slobodno se kreće a da je vi još uvijek ne osjetite. Beba mokri u amnionsku tečnost svakih 40-45 minuta. Na koži ručica se formiraju linije – otisci. Na nervima se stvara “mijelin”, koji ubrzava prenose impulsa kroz nervni sistem. Cirkulacija bebe postaje funkcionalna – pupčana vrpca raste i zadebljava se.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod ljekara

Ako planirate vađenje plodove vode – amniocentezu, zakažite je za period između 16. i 18. nedjelje trudnoće. Amniocenteza će pokazati kakvi su hromozomi bebe – kariotip, i da li tu ima nekih poremećaja.

Ako ste preskočili ultrazvučni pregled u periodu između 12. i 14. nedjelje trudnoće, tokom koga je trebalo izmjeriti debljinu kožnog nabora iza bebinog vrata – nuhalna translucencija, u cilju skrininga za poremećaje hromozoma (Daunov sindrom, druge trizomije), sada je momenat da uradite biohemijski skrining.

Biohemijski skrining se radi tako što se u izvađenom uzorku vaše krvi odredi koncentracija tri ili četiri hormona – alfa feto proteina (AFP), slobodnog estriola (uE3) i beta HCGa i, tamo gdje je to moguće, inhibina A, koji će, osim što će odrediti rizike od problema sa hromozomima, pokazati i rizike od anomalija kičmenog stuba i prednjeg trbušnog zida.

Izbjegnite amniocentezu

Aktuelni prenatalni testovi su, za razliku od amniocenteze, bezbjedni za vašu bebu i u roku od 5 do 7 dana možete dobiti informacije njenom pravilnom razvoju.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂