Preponska kila (hernija, bruh) predstavlja jedan od najčešćih hirurških problema u dječjem uzrastu. Javlja se u jedan do tri odsto slučajeva, a čak tri puta češće kod prijevremeno rođenih mališana.

Preponske kile u dječjem uzrastu su urođene, odnosno indirektne – jer ne postoji slabost mišića prednjeg trbušnog zida kao što je to slučaj kod odraslih. Nastaju kao posljedica nezatvaranja processus vaginalis-a peritoneuma (produžetka parijetalnog peritoneuma, koji predstavlja omotač trbušne duplje), koji se u preko 80 odsto slučajeva normalno zatvori tokom prve godine života. Na taj način je omogućen prolaz nekog dijela ili kompletnog organa iz trbušne duplje (tanko crijevo, dijelovi debelog crijeva, jajnik kod djevojčica) kroz unutrašnji otvor ingvinalnog kanala.

Ovaj problem je značajno češći kod dječaka nego kod djevojčica (srazmjera je osam prema jedan). Lijevostrane preponske kile su dva puta češće od desnostranih, a kod 16 odsto malih pacijenata su obostrane.

Roditelji prvi primjećuju promjenu

Kila se manifestuje kao ispupčenje u preponskom predjelu, obično veličine manjeg oraha. Uočava se kada dođe do porasta intraabdominalnog pritiska (prilikom plača ili naprezanja), ili može da bude stalno prisutna. Kod dječaka, sadržaj kilne kese može da se spusti preko ingvinalnog kanala sve do skrotuma (mošnica), kada se govori o ingvinoskrotalnoj kili. Kod djevojčica sadržaj može da se primijeti čak i u predjelu velikih usana.

Inače, neophodno je praviti razliku između kliničke slike kod odojčadi i veće djece. Dijagnoza se postavlja najčešće na osnovu podataka dobijenih od roditelja, s obzirom da oni prvi primijete promjenu. Preponsku kilu treba dijagnostički razlikovati od hidrocele (vodena kila), funikulocele, Nucko-ove ciste kod djevojčica, nespuštenog testisa sa iste strane koji izgleda kao kilna kesa u ingvinalnom kanalu ili uvećanja limfnih žlijezda uslijed upale.

Uklještenje je hitno stanje

Sadržaj kilne kese može da se uklješti (inkarceracija), što predstavlja hitno stanje. Tom prilikom može da dođe do oštećenja vaskularizacije (prokrvljenosti) organa koji je smješten u kilnoj kesi. Ukoliko to stanje potraje, može da dođe do trajnog oštećenja organa. U takvim slučajevima je neophodno da se roditelji obrate dječjem hirurgu, koji će pokušati da manuelnim manevrom (repozicija) vrati sadržaj u trbušnu duplju. Ukoliko to nije moguće, neophodna je hirurška intervencija u što kraćem roku, kako bi se spriječilo oštećenje i trajno propadanje zahvaćenog organa. Ako je to stanje duže od 12 sati, evidentne su nepovratne promjene na segmentu (crijevu) koji je zahvaćen: lokalna upala, znaci i simptomi intestinalne opstrukcije, krv u stolici, povišena tjelesna temperature, promjene u krvnoj slici…, pa je indikovana hitna hirurška intervencija. Ovakvo stanje je posebno opasno kod ženske djece, s obzirom da je skoro uvijek sadržaj kilne kese jedan od jajnika. Ukoliko uklještenje traje duže, ono može da rezultira potpunim odumiranjem zahvaćenog jajnika. Zato se dječji hirurzi u takvim slučajevima prije opredjeljuju za hiruršku intervenciju, nego za pokušaj da manuelnim manevrima povrate jajnik u trbušnu duplju.

Liječenje je hirurško

Liječenje preponskih kila je isključivo hirurško. Rizik od uklještavanja je veoma visok, naročito kod djece ispod prve godine života, pa je potrebno da se preponska kila operiše čim se dijagnostikuje. Operacija se izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji i svodi se na uklanjanje kilne kese, kao i na rekonstrukciju ingvinalnog kanala. Operativno liječenje se sprovodi kao jednodnevno hirurško liječenje, koje je najmanje traumatično za dijete.

U izuzetnim slučajevima, kada se kilna kesa ne odstrani dovoljno visoko, može da dođe do ponovne pojave kile (recidiv) ili povlačenja testisa u ingvinalni kanal, što predstavlja indikaciju za novi hirurški zahvat.

Isto tako, moguće je da se nakon uspješnog operativnog liječenja – kila pojavi na drugoj strani, pa je neophodno preduzeti identičan tretman. Ovo stanje je češće kod ženske djece.

Dobri rezultati operativnog liječenja

U slučajevima dužeg uklještenja, pacijenta treba hospitalizovati, pod kontrolom do uspostavljanja stolice, kako bi se isključilo oštećenje crijeva i teže komplikacije. Rezultati operativnog liječenja su veoma dobri (99 odsto).

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂