Naduvani balon je djeci jako zabavan, ali, priznajemo, zabavniji je kada je na kanapu i kada ne pada na pod, nego lijepo lebdi. Evo ideje kako da napravite plafon od balona.

Evo kako da napravite leteći balon kod kuće bez helijuma. Samo sa nekoliko namirnica koje imate u svojoj kuhinji. Doduše, moramo vas malo razočarati – ovakvi “domaći” baloni neće lebdjeti kao pravi, ali će se 100 % moći zalijepiti za plafon i biti ukrasna dekoracija koja će izdržati i do nekoliko sati “lebdenja”.

Porebno je:

Nekoliko balona;
– Prazna plastična flaša od 1l ili 1,5 l
– Lijevak
– Sirće
– Soda bikarbona

Priprema: 

Napunite 1/3 boce sirćetom. U balon uz pomoć lijevka stavite 2-3 kašičice sode bikarbone i pažljivo da se soda ne isipa nakačite balon na grlo flaše i reakcija će uskoro uslijediti. Balon će se puniti ugljen dioksidom kojeg će ispuštati soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom. Kada se balon napuni dioksidom,   zavežite ga, dodajte mu kanap i potom balon za plafon zalijepite uz pomoć statičkog elektriciteta tako što ste balon prvo natrljali ili u materijal koji će dati elektricitet ili, ma znate – malo ga natrljate po svojoj kosi.

Tako zalijepljen balon na plafonu može biti barem pet sati – dovoljno za savršen i šaren dječji rođendan bez straha da će padati na pod.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂