Skupština grada usvojila je danas Akcioni plan „Zelenog grada“, čime se Banja Luka svrstala u rijetku grupu od četrdesetak evropskih gradova koji imaju precizan plan za upravljanje životnom sredinom.

Usvajanje ovog plana, koji je od izuzetnog značaja za Banju Luku, jedan je od ciljeva iz desetogodišnje Strategije razvoja grada koji je usvojen 2018. godine.

Gradonačelnik Igor Radojičić, izjavio je da Akcioni plan predstavlja strateški dokument kojim Banja Luka ulazi u odabrano društvo, odnosno krug od oko 40 evropskih gradova koji imaju ovakav ili sličan dokument.

-Plan obuhvata širok spektar pitanja kao što su snabdijevanje vodom, tretman čvrstog otpada i otpadnih voda, energetsku efikasnost, saobraćaj i slično. Sadrži terminske i finansijske planove o tome šta je potrebno preduzeti kako bi, u vremenskom intervalu od 10 godina, Banja Luka značajno unaprijedila životnu sredinu i poboljšala kvalitet života – pojasnio je Radojičić.

Predsjednik Skupštine Zoran Talić, prenio je da je usvojen zaključak da se realizaciji akcionog plana „Zelenog grada“ priđe sa oprezom pogotovo kada je u pitanju finansijska strana.

-Naime, Akcioni plan rađen je prije aktuelne epidemije, tako da ne želimo da dođemo u situaciju da jedan dobar plan ne možemo provesti u djelo – istakao je Talić.

Sa ciljem prevazileženja negativnih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa, Skupština je danas usvojila i odluku o subvencionisanju javnih prevoznika.

-Od vraćanja gradskog prevoza u normalan režim, broj putnika je značajno smanjen, pogotovo kada je riječ o mjesečnim kartama. Prema podacima prevoznika, broj izdatih mjeečnih karata je smanjen za čak 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, tako da su prevoznici u ozbiljnim finansijskim teškoćama kako organizovati prevoz. Odlučili smo da prevoz dalje ne redukujemo kako ne bismo oštetili nijednog građanina i zbog toga je Skupština grada danas odobrila subvenciju za gradske prevoznike u iznosu od 450.000 KM do kraja ove godine – obrazložio je gradonačelnik.

Gradski parlament usvojio je danas i odluku o bratimljenju Banje Luke i Beograda, čime je potvrđena uspješna dugogodišnja saradnja ova dva grada.

Skupština Beograda je 28. septembra usvojila identičan tekst povelje o bratimljenju i očekujem da će ovo odnose naša dva grada podići na još viši nivo. Svestrana saradnja postoji veoma dugo u mnogim oblastima i ovim će samo biti formalizovana – kazao je Radojičić.

Takođe, danas je donesena i odluka o realizaciji projekta osnaživanja i oporavka osoba sa invaliditetom i drugih ranjivih kategorija, koja podrazumijeva dodjelu poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju poljoprivrednih kultura.

Talić: Ispratili smo snažan tempo Gradske uprave

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, sumirao je rad gradskog parlamenta u protekle četiri godine.

-Iza nas je 41 redovna sjednica skupštine te šest vanrednih, a imali smo više od 2.000 različitih materijala. To govori da je gradska administracija imala jak tempo u protekle četiri godine, što je ispratila i Skupština grada – kazao je Talić.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂