Arhiva

Direktor Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović, rekla je da je od početka epidemije virusa korona danas zabilježen najveći broj novih slučajeva zaraze u Banjaluci, kojih je 73, te da se ne može utvrditi klaster koji je izvor širenja virusa.

Todorovićeva je pojasnila da je virus korona u transmisiji u populaciji, te kada nađe pogodno mjesto i domaćina, proširi se, pa se ne može reći da je to bilo kakva grupa, preduzeće ili ustanova.

Virus je u populaciji i sporadično se javlja i u školama, zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim preduzećima, jednostavno se nalazi svugdje – rekla je Todorovićeva.

Ona je napomenula da je značajno opterećen rad Doma zdravlja Banjaluka, te da je ova zdravstvena ustanova od juče u stanju visoke pripravnosti.

– Sve svoje radne kapacitete smo morali noćas ponovo reorganizovati, te smo jutros određen broj radnika poslali u ispomoć našoj Higijensko-epidemiološkoj službi, koja ne može sama postići trenutni obim posla sa ovako velikim brojem novozaraženih osoba – rekla je Todorovićeva.

Ona je ukazala da će se, ukoliko bude nastavljen trend rasta novozaraženih, to odraziti i na redovan rad Doma zdravlja sa pacijentima i na pružanje zdravstvenih usluga građanima, te pozvala stanovništvo da se pridržava preporučenih epidemioloških mjera.

– Najvažnije mjere su nošenje maske u zatvorenim prostorima, te održavanje fizičke distance od najmanje dva metra, te izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima duže od 15 minuta, osim u situacijama kada je to izričito neophodno – kaže Todorovićeva.

Ona je ponovila da je važno i redovno pranje ruku, te dezinfekcija unutrašnjih prostora, kao i da građani kod kojih se pojave simptomi akutne respiratorne infekcije dođu na pregled, te da se utvrdi o kojem oboljenju je riječ.

– Ako se posumnja da je infekcija virusa korona, građani moraju određeno vrijeme provesti u kućnoj izolaciji, jer jedino tako možemo spriječiti širenje virusa – rekla je Todorovićeva.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂