Kako se stomak povećava, sve vam je teže da se namjestite uoči spavanja. Dok se ne naviknete da zauzimate “prinudne položaje”, pokušajte da spavate na malo višem uzglavlju.

Navikavajte se da ne spavate na leđima, jer kako raste materica – sve je veći pritisak na velike krvne sudove. Biće vam lakše da legnete sa strane i da između koljena stavite jastuk. Obavezno mokrite prije spavanja.

Nemojte se plašiti ako vam se vrti u glavi kada ustanete iz ležećeg ili sjedećeg položaja. To je normalno, vrtoglavica nastaje zbog toga što kardiovaskularni sistem ne reaguje dovoljno brzo na promjene položaja. Materica vam je sada skoro do pupka.

Razvoj bebe

Beba postaje osjetljiva na zvuk. Može da čuje otkucaje vašeg srca!

Bebi se sada razvijaju uši, ona postaje osjetljivija na zvuk. Beba čuje vaše srce. Oči su sada upravljene sasvim naprijed. Ako je beba dječak, počinje da mu se razvija prostata. Kosti nastavljaju osifikaciju, a dalje se razvijaju i jagodice na prstima. Koža fetusa je prozirna – jako je malo potkožnog masnog tkiva. Dužina bebe je 12 cm, a težina oko 140 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savjet za ovu nedjelju

Uspostavite kontakt sa bebom. Vjerovatno ste već osjetili njene pokrete  i već ste sasvim sigurni da je beba tu – u stomaku! Pričajte joj, pjevajte, puštajte muziku… Počnite da smišljate imena za bebu – raspitajte se kako se ko zvao u porodici, konsultujte knjige, smišljajte kombinacije imena za dječake i djevojčice.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂