Opuštanje, relaksacija, mir… Pogledajte da li su masaža i upotreba eteričnih ulja u trudnoći sigurne opcije za vas i vašu bebu.

Tokom trudnoće možete osjetiti razne tegobe, a masaže vam mogu biti od koristi kako biste ih se riješili. Veoma važna stvar jeste da se prije korišćenja masaže raspitate nešto više o tome, kako vama i vašoj bebi ne bi škodilo. Masaže nisu pogodne za rizične trudnoće, trudnice koje imaju visok krvni pritisak, razne osipe, kožna oboljenja i za one koje pate od konstantnih mučnina.

Trudnoća i masaža

Masaže vam mogu pomoći da oslobodite stresa i anksioznosti koje možete osjećati tokom trudnoće. Ukoliko ste u potrazi za načinima koji će vam pomoći da se opustite, razmislite o prenatalnim masažama. Prenatalna masaža je dobra za ublažavanje blage napetosti, može vam pomoći da smanjite bolove u tijelu i mišićima.

Masaže su uglavnom bezbjedne, možete ih primjenjivati u bilo koje vrijeme tokom trudnoće. Neke ustanove izbjegavaju da ih primjenjuju u prvom trimestru trudnoće, jer je u rizik od pobačaja najveći tada. Ne bi bilo loše da se prije masaže posavjetujete sa ljekarom i da dobijete i zvanično odobrenje od njega. Vaš ljekar će najbolje znati da vas posavjetuje, posebno ako ste imali prateće bolove u leđima ili nogama

Eterična ulja tokom trudnoće

Korišćenje eteričnih ulja tokom trudnoće je nedoumica mnogih budućih mama. Neki zdravstveni radnici kažu da određena ulja mogu biti bezbjedna za korišćenje, blagotvorna za opuštanje i ublažavanje bolova tokom trudnoće i porođaja. Međutim, ljekari takođe upozoravaju na upotrebu ulja u prvom trimestru. Prema američkom Nacionalnom udruženju za holističku aromaterapiju, glavna tačka spora je da li ulja koja se koriste tokom trudnoće mogu naštetiti bebi ako pređu u placentu. Potrebno je više istraživanja o upotrebi esencijalnih ulja tokom trudnoće i porođaja. Ukoliko planirate da ih koristite, najbolje bi bilo da se posavjetujete sa vašim odabranim ljekarom ili stručnim medicinskim radnicima.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂