Sada se primjećuje da ste dobili na težini, a prilično su vam narasle i grudi. Moguće je da osjetite svrab po tijelu, jer koža postaje suha i peruta se. Redovno je njegujte, mažite neutralnim kremama, a tegobe s kožom možete smanjiti i tako što ćete piti mnogo vode.

Razvoj bebe

Rast u dužinu malo se usporava, ali na težini beba i dalje dobija ubrzanim tempom.

Do sada su vašu bebu mjerili od tjemena do trtice, a sada se na UZ pregledu mjeri od glave do pete. Rast u dužinu se malo usporava, ali na težini beba i dalje dobija ubrzanim tempom. Bebini organi i dalje sazrijevaju. Ako nosite djevojčicu, u njenim jajnicima sada se već nalaze primitivne jajne ćelije. Mliječni zubi su razvijeni, a sada iza njih počinju da se formiraju i stalni. Zajedno sa lanugo maljama, na bebinoj koži pravi se i “verniks kazeoza”, bijela sirasta smjesa koja štiti kožu bebe. Ta smjesa je neophodna zaštita bebine kože, jer zamislite kako bi vam koža izgledala kad bi boravili u vodi devet mjeseci!

Beba može da čuje jake zvuke iz spoljašnje sredine i to možete osjetiti kad se “iznenadi” na takve zvukove. Dužina bebe je oko 15 cm, težina oko 230 – 240 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savjet za ovu nedjelju

Jedite pravilno, što ne znači da treba da držite dijetu, već samo da obratite pažnju da vam u jelovniku bude što više svježeg voća i povrća. Možete početi da pripremati mišiće za porođaj i to tako što ćete raditi lakše vježbe, specijalno osmišljene za trudnice.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂