Igre prstićima i pokazivanje predstavljaju bebine rane načine igre, komunikacije i interakcije. Otkrijte zašto je važno da vaš mališan razvije ove motoričke sposobnosti.

I naši najmlađi imaju način da sa nama komuniciraju, iako ne znaju da progovore ni jednu riječ. Vizuelna komunikacija i pokreti rukicama i prstićima doprinose da nam naše bebice kažu šta žele i da sa nama započnu komunikaciju.

Pokazivanje kažiprstom

Pokazivanje za bebu predstavlja način komunikacije. Time ona želi da nam pokaže gdje se nešto nalazi, šta želi da joj dodate, kao i gdje želi da ide. Dešava se i da pokušava da vam ukaže na nešto, da privuče vašu pažnju, a nerijetko se dešava i da vam beba pljeska rukicama kada primijetite šta je time željela da vam kaže. Pokazivanje vam se može činiti jednostavno, ali može biti dio mnogo složenije radnje. Istraživanje pokazuje da pokret može značiti da su bebe svjesne budućih i prošlih događaja, kao i predmeta kojih više nema.

Podstaknite interakciju

Kad god dijete pokuša nešto da vam pokaže, oduševljeno dočekajte svaki njegov pokret. Na taj način ćete pojačati njeno razumijevanje i osnažiti je da vas uključi u komunikaciju. Čitanje i pjevanje bebi su fantastični načini da podstaknete njeno interesovanje i da joj pomognete da razvija maštu. Mališani će željeti da vam pokažu slike u knjizi, pokušaće da se igraju igračkom i pokreću rukice kada čuju muziku. Pokušajte sa pjesmama i rimama, pokretima ruku. Možete dati bebi i zvečke i igračke koje mora da vuče, pomjera ili protrese da bi dobila odgovor, što joj pomaže da ojača mišiće ruku.

Razvoj jezika i pokreti

Kao što smo pomenuli, beba pokretima želi da nam pokaže ili kaže nešto. To predstavlja vizuelni način komunikacije, a u bebi budite osjećaj zadovoljstva i sreće, jer je svjesna da je razumijete. Stoga manja je vjerovatnoća da će se beba rasplakati i biti nezadovoljna. Osim toga, to je odskočna daska ka razvoju jezika. Kada vam beba ukaže na neki predmet, recite joj šta je to i šta radi. Objašnjavajte joj što više, pričajte joj, a ona će upijati sve što kažete kao mali sunđer.

Ne brinite ukoliko beba ne pokazuje prstima

Neke bebe koriste drugačije načine kada žele da nam kažu nešto. Umjesto rukicama i prstićima, mogu vas odvesti na željeno mjesto ili do željenog predmeta. Nema razloga za brigu, svaka beba je kao i čovjek individua za sebe. Ona prema sebi bira načine na koje će komunicirati sa svojom okolinom. Kada mališani počnu da pričaju, počeće i da zanemaruju vizuelnu komunikaciju.

Jedina stvar na koju morate obratiti pažnju jeste to da, ukoliko beba sa osamnaest i više mjeseci ne koristi verbalnu ili vizuelnu komunikaciju, morate se obratiti pedijatru.

Posebno je važno da obratite pažnju da li komunicira sa vama tokom igre. Vaš pedijatar će znati o čemu je riječ i ukoliko bude bilo potrebno daće vam dalje smjernice i uputiti vas.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂