U toku pandemije korana virusa upotreba beskontaktnih toplomjera (IR toplomjera) je značajno povećana.  IR toplomjeri koriste se u vrtićima, bolnicama i drugim ustanovama.

Na društvenim mrežama su se pojavile sumnje o štetnosti beskontaktnih toplomjera i o njihovom uticaju na pinealnu žlijezdu.

Šta je u stvari pinealna žlijezda?

Epifiza ili pinealna žlijezda (lat. glandula pinealis) je mala endokrina žlijezda smještena na bazi mozga, između moždanih hemisfera. Kod čovjeka, ova žlijezda je veličine zrna pšenice. Oblik žlijezde podsjeća na borovu šišarku, po kojoj je i dobila ime. Epifiza luči melatonin – hormon koji reguliše budnost i spavanje.

Da li je moguće da se redovnim mjerenjem temperature IR toplomjerom može oštetiti pinalna žlijezda?

Full Fact u svojoj analizi navodi da ovaj toplomjer ne emituje, nego mjeri infracrveno zračenje:

Beskontaktni infracrveni toplomjeri rade tako što mjere infracrveno zračenje koje emituje objekat ili osoba i pretvaraju ga u temperaturu. Obzirom da ovi uređaji infracrveno zračenje mjere, a ne emituju, osoba čija se temperatura mjeri nije podvrgnuta nikakvoj dodatnoj infracrvenoj radijaciji. Crveno svjetlo koje se vidi na ovim uređajima je samo to – zrak svjetlosti koji služi da pomogne korisniku/ci da ispravno usmjeri toplomjer.

Takođe, u francuskoj Nacionalnoj agenciji za bezbjednost medicine i zdravstvenih proizvoda,  AFP-u je 23. jula, 2020 potvrdila da tokom mjerenja temperature testirani pojedinac ni na koji način nije izložen radijaciji infracrvenih zraka.

Toplomjer zapravo, kroz sočivo na senzoru, hvata infracrveni spektar koji “zrači” ljudsko tijelo. U zavisnosti od dužine talasa radijacije, toplomjer pokazuje višu ili nižu temperaturu.

– Svjetlo je veoma slabog kapaciteta da bi prošlo kroz lobanju. Čak i ako dužina infracrvenih zraka lakše prodire, bilo bi potrebno da se potpuno prođe kroz lobanju da bi se stiglo do ove male žlijezde koja se nalazi na dnu mozga – rekla je Mirej Rosel iz francuske Nacionalne agencije za bezbjednost medicine za AFP.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂