Već od sutra, prvi pacijenti biće testirani na prisustvo korona virusa na lokaciji na Malti, gdje će građani biti testirani u svojim automobilima kako bi se izbjegao međusobni kontakt.

Ove testiranje po principu uzimanja briseva pacijentima direktno u automobilu, obavljaće se na parkingu kod „Lesnine“, a uvedeno je kao jedna od mjera Grada u borbi protiv širenja korone usljed povećanog broja oboljelih od ovog virusa.

-Time će biti rasterećena lokacija ispred Poliklinike, na kojoj je velika gužva i na kojoj je problem pristupa jer je riječ o centru grada. Ujedno smanjujemo kontakte među građanima jer će ovdje lice iz svog automobila moći da obavi testiranje – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je kazao da se priprema i dodatna ARI ambulanta za lica sa akutnim respiratornim infekcijama u novom objektu u Docu, pored postojeće kovid ambulante.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović kazala je da prva testiranja na novoj lokoaciji na Malti počinju sutra od 8.30 časova.

Oko 120 pacijenata za koje je planirano da se sutra ovdje testiraju, prema njenim riječima – biće obaviješteno od strane Higijensko-epidemiološke službe.

-Za njih će biti pripremljene uputnice koje će ih čekati na ovoj lokaciji. Tako da niko od pacijenata ko nije obaviješten, neće moći ovdje da se testira. Ostavljena je mogućnost za one pacijente kojima ne odgovara ova lokacija, da mogu testiranje obaviti na punktu ispred Poliklinke kako bi se izašlo u susret našim pacijentima – navela je ona.

Ona je istakla da je trenutno Dom zdravlja veoma opterećen, posebno primarna zdravstvena zaštita.

-Apelujem na građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera kako bismo na neki način ublažili ovaj epidemijski talas širenja korona virusa – zaključila je ona.

Povećanje kapaciteta i lokacija za testiranje uvedene su kao nove mjere podrške zdravstvenoj zaštiti stanovništva.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂