Od trenutka kada nauče da čitaju i uzmu svoju prvu knjigu u ruke, mališani ulaze u svijet bezgraničnog otkrivanja koje raznovrsna literatura omogućava. Ipak, razvijanje čitalačkih navika kod djeteta može biti pravi izazov za roditelja, te se zato postavlja pitanje kada mališanima otkriti knjige i na kojih način ih sa njima upoznati.

Potrudili smo se da prikupimo odgovore i smjernice koje bi mogle biti od koristi, i sve ih pretočili u tekst koji se nalazi pred vama.

Upoznavanje bebe sa slikovnicama – priprema za prvu knjigu

veliki izbor knjiga za decu spadaju i slikovnice, koje predstavljaju štiva bogata crtežima i ilustracijama, sa veoma malo teksta. Maloj djeci oblici i boje veoma drže pažnju zbog čega će slikovnice biti odličan prvi izbor. Ovdje je riječ o uzrastu već oko prve godine, kada dijete pravi svoje prve korake, progovara prvu riječ, sjedi i drži stvari.

Tada zajedno sa svojom bebom možete listati slikovnice, možete joj čitati naglašavajući različite riječi. Ovo je ujedno odličan način da podstaknete bebu da progovori, s obzirom na to da će biti očarana načinom na koji joj vi pričate i čitate, posebno ukoliko vi to dočaravate na autentičan način.

Kada se samostalno igra, takođe možete bebi dati da i sama lista slikovnicu. Obratite pažnju da li imitira vaše pokrete listanja stranica i da li joj drže pažnju ilustracije koje se nalaze unutar korica.

Čitanje bajki djeci koja idu u vrtić

Za mališane uzrasta između 3 i 5 godina čitanje bajki pred spavanje je odličan način za upoznavanje sa knjigama. U ovom uzrastu djeca se nalaze u mlađoj i starijoj vrtićkoj grupi, i tada njihove aktivnosti prate različite vježbe motorike, držanja olovke i crtanja.

Srazmejrno tome, listanje stranica knjige bi trebalo da postane dio njihovih aktivnosti. S obzirom da u ovom uzrastu mališanu još uvijek treba neko da bude sa njim prije nego što zaspi, odličan način da iskoristite to vrijeme jeste čitanje bajki.

Možete se opredijeliti za kupovinu knjige posvećene jednoj bajci, odnosno zbirke priča za mališane. Iako biste i sami mogli da ispričate mnoge popularne bajke, koje ste i vi slušali kao djeca, čitanje istih sa listova knjiga biće znatno korisnije za vašeg mališana.

Prvi trenutak kada svom djetetu možete kupiti knjigu može biti već u ovom uzrastu, iako još uvijek neće moći da je samo pročita. Naime, ukoliko dijete pokazuje interesovanje za slikovnice i knjige, kupovina jedne knjige može biti odličan stimulans za mališana da što prije uplovi u čitanje raznovrsne literature.

Takođe, čitajte djeci i kad nije vrijeme za spavanje, kako biste čitalačke navike uključili u niz svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko dijete na početku pokazuje nezainteresovanost ili otpor, budite strpljivi i uporni.

Kupovina priručnika za savladavanje različith vještina

Sadržaj knjiga ne moraju biti samo basne, bajke i priče za djecu, već u obzir dolaze i različiti edukativni sadržaji uz koje će vaši mališani savladati određenu vještinu.

Primjera radi, vjerujemo da ste imali prilike da se susretnete sa priručnicima koji uče, na primjer, kako se vezuju perte, te pričaju priču o određenom liku koji uči da ih veže, a u okviru knjige se mogu nalaziti i vezice koje predstavljaju pertle, koje bi mališan trebalo da zaveže kada nauči.

Slično štivo postoji i za učenje gledanja na sat, kao i za druge vještine koje djeca usvajaju u periodu dok idu u vrtić. Ovakva knjiga može biti odlično prvo štivo koje će vaše dijete posjedovati, jer je edukativna funkcija knjige u ovom slučaju  pokazala svoj pun potencijal.

Polazak u školu i kupovina udžbenika

Polaskom u školu djeca se upoznaju sa edukativnim štivom u vidu udžbenika potrebnih za školovanje. Do ovog trenutka već bi trebalo da je dijete držalo neku knjigu u svojim rukama, odnosno da je već imalo dodir sa literaturom prilagođenom za svoj uzrast.

Kada dobije knjige za školu pokušajte da predstavite svom djetetu ovu literaturu kao još jedan izuzetno interesantan izvor informacija. Zajedno prelistavajte stranice i objasnite vašem mališanu čemu služi koja knjiga, kao i koja su to znanja koja će iz njih moći da dobije.

Enciklopedija kao odličan rođendanski poklon za djecu ovog uzrasta

Polaskom u školu, dijete otvara vrata ka svijetu znanja i informisanosti, pa nakon svakog školskog časa ostaje bogatije za veliki broj informacija, od kojih će ga neke posebno zainteresovati i pokrenuti mnogobrojna pitanja.

Odičan način da “odgovorite” na pitanja u ovom uzrasnom periodu jeste kupovina enciklopedija. Enciklopedija može biti odličan rođendanski poklon za vašeg školarca, a ujedno i knjiga koja će potkrijepiti želju za znanjem vašeg djeteta i otkriti mu nevjerovatne informacije iz različitih oblasti.

Razvijanje čitalačkih navika kroz lektire

Obavezan dio nastave srpskog jezika jeste čitanje lektira, a ovaj segment se provlači i kroz osnovno i kroz srednjoškolsko obrazovanje. U prvom razredu vaš mališan će kao lektiru dobiti bajke koje je vjerovatno već imao priliku da čuje, ali će ovoga puta samostalno čitati, a podstrek sa vaše strane može biti u vidu diskutovanja o pročitanom.

Podstičite vaše dijete da čita sve lektire – od najznačajnijih ostvarenja naše književnosti pa do najvažnijih ruskih pisaca, a ujedno mu i kupujte knjige koje nisu dio školskog silabusa, kako vaš mališan čitanje ne bi doživljavao kao nešto “što se mora zbog škole”.

Takođe, pustite dijete da i ono samo bira literaturu, pitajte ga šta mu se najviše dopalo od pročitanog, kako biste znali u kom pravcu se razvijaju interesovanja vašeg mališana.

Vjerujemo da će vas ovaj tekst inspirisati, a da ćete neke smjernice upotrebiti da dođete do cilja i kreirate čitalačke navike kod svog mališana.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂