Nastojaćemo da prvo polugodište ove školske godine, u Banjoj Luci, privedemo kraju u redovnom nastavnom procesu, bez ponovnog obustavljanja nastave, ukoliko se epidemiološka situacija u međuvremenu ne bi dramatično pogoršala, saopšteno je nakon današnjeg sastanka gradonačelnika Igora Radojičića sa predstavnicima Doma zdravlja i direktorima banjalučkih osnovnih škola.

Radojičić je naglasio da je broj osnovaca koji su pozitivni na korona virus srazmjerno mali i iznosi ispod jednog procenta učeničke populacije.

-Mišljenja smo da nastavni proces treba održati u školama. Veći problem može predstavljati obolijevanje nastavnog kadra i školskog osoblja. Dogovorili smo da se donose individulane procjene, odnosno da se unutar svake škole vrše pojedinačne procjene, jer situacija nije ista u svakom kraju grada odnosno u svakoj školi. Ministarstvo je organizovalo pripremu za slučaj da se nastava ne bude mogla redovno odvijati, odnosno pripremljena je onlajn nastava – rekao je Radojičić.

On je napomenuo da će prekid nastave uslijediti u sedmici nakon održavanja lokalnih izbora, a koliko će dana trajati taj prekid, nije moguće precizirati u ovom trenutku.

-U većini škola će se nalaziti glasačka mjesta i potrebno je vrijeme da se objekti dezinfikuju. Sigurno je da nastave neće biti 16. novembra, a zajedno sa Republičkom upravom civilne zaštite biće izvršena procjena koliko je vremena tačno potrebno da se izvrši poptuna dezinfekcija – kazao je Radojičić i dodao da se nastava fizičkog vaspitanja i dalje neće odvijati u školskim salama.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka, Nevena Todorović, izvjestila je da je na korona virus pozitivno 176 djece školskog i predškolskog uzrasta, dok se u izolaciji, zaključno sa jučerašnjim danom, nalazi 440 djece.

-U Domu zdravlja smo obezbijedili tri odvojena prostora za pregled djece. U posljednje vrijeme, epidemiološka situacija u Banjoj Luci se drastično pogoršala i sve naše ambulante za pacijente sa akutno-respiratornim infekcijama su veoma opterećene i ulažemo ogromne napore da zbrinemo sve pacijnete, a građane molim da ličnu odgovornost podignu na najviši nivo, kako ne bismo došli u sitaciju da ne možemo pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu – rekla je Todorović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Banje Luke, Miroslav Popržen, izjavio je da  će se odluke donositi na mikronivou, od škole do škole.

-Procjenjivaćemo u svakoj školi pojedinačno da li će biti prekida nastave ili ne. Zavisno od broja zaraženih, procjene možemo donositi i na dnevnom nivou. Stav Aktiva direktora osnovnih škola je da se prvo polugodište privede kraju bez prekida nastave i prema dosadašnjem modelu, koji se u praksi pokazao dobrim, jer su se u svim školama donesene mjere maksimalno poštovale – zaključio je Popržen.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂