Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ozvaničili su danas početak izgradnje novog i najvećeg mosta preko rijeke Vrbas u naselju Dolac, koji će koštati 7,5 miliona KM i povezati centar grada sa naseljima Obilićevo i Starčevica.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić na ceremoniji početka gradnje mosta u Docu rekao je da će ovaj most biti simbol i razglednica grada.

“Oko nas nastaje Banjaluka 21. vijeka. Ovo je veliki dan za naš grad. Јesmo opterećeni nekim drugim temama, ali ovako krupni projekti će se vidjeti tek sa generacijama koje dolaze”, rekao je Radojičić, prenosi RTRS.

Radojičić je rekao da je ovo nova silueta i nova razglednica grada, koju će, nada se, turisti fotografisati kao što su fotografišu Kastel.

Cvijanovićeva je rekla da sve ovo što treba da počne da se radi nosi pečat domaće pameti, te da dokazuje da gradska vlast, ali i svi danas okupljeni imaju viziju kako treba da se razvija i Banjaluka i Republika Srpska.

U narednom periodu imamo ambiciozne planove, jer Banjaluka zaslužuje najambicioznije planove, istakla je Cvijanovićeva.

Riječ je o početku prve faze izgradnje mosta, koji će graditi domaća kompanija “Integral inženjering” koja je izabrana na međunarodnom tenderu i s kojom je nedavno potpisan ugovor o izgradnji.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, lideri pojedinih političkih partija i brojni građani.

U prvoj fazi gradiće se kolski most namijenjen za saobraćaj motornih vozila, sa četiri saobraćajne trake u oba smjera, ukupne širine oko 21 metar, a rok za izvođenje radova je dvije godine.

Projekat uključuje i rekonstrukciju saobraćajnica i priobalnog dijela na obje strane rijeke Vrbas, koja će se izvoditi u sedam faza.

U kasnijim fazama radiće se i pješačko-biciklistički most, rekonstrukcija saobraćajnica sa obje strane Vrbasa, od Bulevara cara Dušana do mosta, kao i rekonstrukcija i proširenje postojeće Mačvanske ulice kod Klinike za psihijatriju i spajanje sa Istočnim tranzitom.

Jedna od faza je i uređenje podmostovlja i cijele zone Doca.

Pripreme za gradnju mosta trajale su tri godine, a idejno rješenje je dobijeno na međunarodnom arhitektonskom konkursu.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂