U narodu je ovaj datum znan i kao hajdučki rastanak…

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, slavi se 8. novembra po novom kalendaru. Kako kažu narodna vjerovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana trebalo bi da je svako kod svoje kuće, a ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Bio je sin jedinac, sa velikom pažnjom odnjegovan i vaspitan. Njegov otac je bio vojvoda Solunski, pa kada je umro, sin ga je naslijedio.

Međutim, Dimitrije je želio da propovijeda hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Car je bio ljut, pa je smjestio Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo božji i reče mu: „Mir ti, stradalče Hristov, mužaj se i krijepi se!” Poslije nekoliko dana car je poslao vojnike u tamnicu da ubiju Dimitrija.

Vojnici su svetitelja Božjeg zatekli na molitvi, i izboli ga kopljem. Tijelo njegovo su hrišćani tajno uzeli i sahranili. Iz tijela mučenika poteklo je vino. 

Kao zaštitnik Soluna, sveti Dimitrije mnogo se puta javljao i mnogo puta spasao Solun velike bijede. Čudesima njegovim, smatra se, nema broja. Svetog Dimitrija Rusi smatraju pokroviteljem Sibira, koji je osvojen i Rusiji prisvojen 26. oktobra 1581. godine.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavjetine u mnogim mjestima. Kako kažu narodna vjerovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana trebalo bi da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cijele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Smatra se da je vrijeme poslije Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za poslije velikog praznika.

Za Mitrovdan se vjeruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne snijeg, vjeruje se da će se zadržati sve do aprila.

Kod nas, u nekim krajevima, postoji i vjerovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu djecu, koliko god da su pogriješila ili bezobrazna, jer će navodno onda cijele godine biti nestašna.

Kod Srba je davnašnji običaj da Dimitriji imaju nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂