Nikako ne zaboravite da spremite žito za slavu Svetog Aranđela, evo i zašto…

Kada je u pitanju krsna slava, ako imalo poznajete pravoslavna pravila, primijetićete gomilu grešaka koje pravoslavci prave, a koje se nerijetko čak prelaze u grijeh. Slava je, prije svega, duhovni događaj, a ne prilika da se napijete sa prijateljima.

Za početak, podsjetimo se same srži jedne krsne slave. To su slavski kolač, žito, svijeća, vino i tamjan.

U slavsko jutro, porodica treba da se pomoli Bogu i svecu kojeg proslavlja, a zatim domaćin treba da upali kandilo i okadi kuću.

Zatim, glava kuće treba da ode u crkvu i odnese slavski kolač, žito i vino, koje će sveštenik nakon liturgije lomiti sa domaćinom i zaliti vinom. Sveštenik će tri puta reći: “Hristos posredi nas” (Hristos je između nas), na šta domaćin odgovara: “Jeste i biće”.

Slavski kolač predstavlja naš nasušni hljeb, kako se u molitvi “Oče naš” i izgovara, koji smo dobili od Boga i koji mu prinosimo u slavu i čast. Takođe, ovaj posebni hljeb predstavlja samog Hrista Gospoda, koji je Hljeb života.

Na kolač bi trebalo staviti ukras od prijesnog tijesta ISHS NIKA, što znači “Isus Hristos pobjeđuje”, ali i drugi simboli.

Žito je simbol vječnog života i vaskrsenja, jer posijana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito. Velika je zabluda da na dan Svetog Aranđela ne treba pripremati žito (koljivo), jer je on živi svetac. U Hristu su svi živi, što je i suština naše vjere.

Vino je simbol prolivene krvi Hrstove.

Slavska svijeća predstavlja Hristovu svjetlost. Domaćin je kupuje u crkvi i donosi kući nakon liturgije i osvještavanja kolača i žita, a zatim je pali uz molitvu, u prisustvu svojih ukućana. Svijeća treba da bude od voska, nikako od parafina. Razlog je to što je vosak prirodan, a sve što se prinosi Bogu u ime vjere, treba da bude od prirode i vraćeno prirodi.

Nakon paljenja svijeće, domaćin prvi uzima žito i vino, a zatim i ukućani, nakon čega će se kasnije služiti gostima.

Posne slave

Razlika između posnih i mrsnih slava je, svakako, u trpezi. Veliki je grijeh spremati mrsnu slavu u vrijeme posta, što često možemo da vidimo kada idemo u goste za Svetog Nikolu. To je grijeh prema Bogu i samom svetitelju, a ako se opravdavate time što vaši gosti ne poste post, u zabludi ste – tog dana ne treba udovoljavati gostima, već ispoštovati Boga i sveca. Oni koji spremaju mrsnu trpezu za posnu slavu, ali ipak pripreme i ribu za one koji poste, i dalje griješe.

Bilo da je slava posna ili mrsna, sa jelom ne treba pretjerivati. Takođe, krsna slava se slavi isključivo u kući, nikako u restoranu ili kafani.

Na dan Svetog Nikole dozvoljeno je piti crno vino. Dakle, pivo i ostale vrste alkoholnih pića nisu poželjne. Ali, ni sa njim ne bi trebalo da pretjerujete. Nažalost, u posljednje vrijeme, slave su kod mnogih postale povod za opijanje i nedolične razgovore, koji uključuju svađe i psovke, čime zapravo vrijeđate sveca i ubijate smisao svemu onome što ste u crkvi tog jutra radili.

Darivanje domaćina

Pravilo da se na slavu ne ide praznih ruku ne znači da treba da nosite skupocjen poklon. Bolje je donijeti skromni znak pažnje, ali doći sa iskrenom voljom i željom da svetac pomogne domaćinima koji slave. Izbjegavajte lične poklone, poput garderobe, parfema ili knjiga, jer treba da darujete nešto što će koristiti cijela porodica, a ne samo jedan član. Sa cvijećem za domaćicu i pićem za domaćina nikad nećete pogriješiti.

Bogatstvo trpeze

Kao što je već rečeno, slavu čine kolač, žito, vino i svijeća. Sve ostalo je čista gozba. Naravno da ćete goste poslužiti hranom, ali sve to treba da bude u skladu sa mogućnostima i nikako ne treba pretjerivati.

Tu su i oni grijesi koji su nam prešli u naviku – pušenje cigareta pored slavske svijeće je nešto nedopustivo, što sveštena lica nazivaju “kađenje đavolu”, jer svoj porok stavljate pred oči svetitelju kojeg ste došli da proslavite.

Ne zaboravite da u čelu stola kod ikone ostavite jedno prazno mjesto za svetitelja!

Slava u slučaju smrti člana porodice

Kada se u porodici dogodi smrtni slučaj, nikome nije do slavlja. Ipak, na dan slave treba odnijeti kolač, žito i vino u crkvu, a sve ostalo je vaša odluka. Možete da proslavite u krugu najuže porodice, nijedan svetac se neće naljutiti ako na njegov praznik u vašoj kući ne bude mnoštvo ljudi.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂