Smrdibube ugrožavaju usjeve i utiču na smanjenje prinosa. Poljoprivrednici u takvim slučajevima kupuju razne otrovne preparate kako bi ih uništili, ali nepravilnom upotrebom pesticida zagađuju i biljke. Postoji jednostavno, a ekološko rješenje u njihovom suzbijanju.

Tokom cijele godine, a naročito sada u hladnim jesenjim danima kako u selu tako i u gradu suočavamo se sa problemom zvanim smrdibuba. Mnogi se žale na najezdu ovih tvrdokrilih smeđih i zelenih insekata, mada kako saznajemo pojavili su se i mali crni takozvani smrdljivi martini. Ova štetočina hrani se biljnim sokovima, a najveće štete pravi na paradajzu, grožđu, kruški, kupusu, malinama, lješniku…

Ove bube ne podnose hladnoću i zato se u jesen kriju i traže sklonište negdje gdje je toplo kako bi prezimile.

Kako smrdibube ugrožavaju usjeve i utiču na smanjenje prinosa, poljoprivrednici u tim slučajevima, kupuju razne otrovne preparate kako bi ih uništili, ali nepravilnom upotrebom pesticida zagađuju i biljke.

Prirodne metode suzbijanja

Ipak, postoje i prirodna sredstva upotrebe sa ciljem njihovog suzbijanja. Jedan recept za koji mnogo njih ne zna, odličan je u rastjerivanja ovih buba. Pomenutim preparatom ni jednog smrdljivog martina nećete ubiti, ali ćete zato uspjeti otarasiti ih se sa voća odnosno povrća.

Vrlo se jednostavno pravi i veoma je jeftin, a pri tome ne šteti ni biljkama ni zemljištu, a ni bubama pa čak ni ljudima. Riječ je o kombinaciji praška za peciva i vode, kojim ćete poprskati povrtnjak.

Prašak za pecivo i voda

Ono što vam treba da bi se otarasili smrdljivih martina jeste:

  • Prskalica (flašica sa rasprskivačem);
  • prašak za pecivo i
  • voda.

Ukoliko koristite litarsku flašu, trebalo bi sipati jednu do dvije kesice praška za pecivo, a u zavisnosti od veličine boce sami procijenite koliko vam je dovoljno. Sipajte vodu do pola, zatim naspite prašak za pecivo i kad “odšušti” odnosno kada se smiri reakcija napunite je do vrha i dobro promućkajte. Nakon toga možete krenuti u prskanje vaše bašte.

Ono što se savjetuje jeste da ne koristite stare prazne flaše od sanitarnih sredstava za čišćenje ili bilo kakvih hemikalija.

Ova mješavima neće ubiti smrdibube, ali će ih ošamutiti i definitivno rastjerati. 

Za potrebe nekog manjeg vrta ili žardinjera na terasi dovoljno je ovim prirodnim sredstvom prskati jednom nedjeljno. Ukoliko imate veću površinu, možete sipati i u ručni rasprskivač i tretirati do dva puta sedmično.

“Zaista se dobro pokazalo na zaštiti paradajza, paprike i krastavca. Doduše, poslije ovog tretiranja lišće nije baš lijepo na oko zbog bjeličastih tragova, ali to će se skinuti pri prvoj kiši.”

Kad se skine prašak za pecivo sa listova, tretman ponovite

Bitno je u tom periodu ne zalijevati listove već samo korjen biljke kako se ne bi skinuo prašak za pecivo sa ploda ili lista. Ukoliko se i skine, tretman možete ponoviti jer je jeftin i nije otrovan.

Inače, pojedina istraživanja pokazala su kako prašak za pecivo može poboljšati ukus paradajza.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂