Korona virus je izazvao tako snažnu i brzu pandemiju, između ostalog, i zbog velikog virusnog opterećenja koje nosi i male infektivne doze koja je potrebna da izazove bolest, piše Lepa&Srećna.

Dovoljno je između nekoliko stotina i hiljadu čestica sa ovim virusom da izazove infekciju, kaže Vilem van Šajk, mikrobiolog Univerziteta Birmingam.

Prosječan broj virusnih čestica koji je potreban kod većine oboljelih (infektivna doza) smatra se vrlo niskom, a ako je pacijent primio veću dozu, kod njega su često i simptomi daleko teži.

S druge strane, virusno opterećenje je količina virusnih čestica koju zaražena osoba nosi i širi po okolini.

Kako je to plastično opisao dr Edvard Parker, sa Londonskog fakulteta za higijenu i tropsku medicinu, “virusno opterećenje pokazuje kolika vatra gori u oboljelom, a infektivna doza je ona varnica kojom može da tu zarazu prenese drugom”.

Na osnovu toga, lako je zaključiti da je najmanje opasno, na primjer, ako bismo boravili vrlo kratko u prisustvu osobe koja širi vrlo malo virusa (recimo, neko ko je pred izlječenjem, tj. negativnim testom i bez simptoma).

Sljedstveno, najviše je opasno ako boravimo dugo u prisustvu mnogih pacijenata pod teškim virusnim opterećenjem – kako je, recimo, u bolničkoj sobi za intenzivnu njegu.

Šta to, konkretnije, znači za svakodnevicu prosječnog čovjeka?

Samo jedno kijhanje je dovoljno da se u vazduh izbaci čak 30 hiljada kapljica koje lete brzinom od 300 km na čas. One mogu da sadrže čak i 200 miliona virusnih čestica koje se šire prije nego što padnu na pod.

Kašalj je malo manje drastičan slučaj. Ipak, čak 3000 kapljica mogu da izlete u samo jednom dahu i to brzinom od 80 km na sat.

Disanje je najmanje rizično. U jednom dahu se oslobađa između 50 i 5000 kapljica. Uglavnom lete vrlo malom brzinom i zato brzo padnu na pod.

S obzirom na to da ove kapljice ne dolaze iz pluća ili nosa i virusno opterećenje je manje. Smatra se da pri disanju zaražena osoba ne izbaci više od 20 čestica u minutu. Ako govori, broj raste na 200!

A ako diše na nos, smanjuje se na 8 u minutu.

Prema tome, ako vam se neko nakašlje u lice ili kihne u vašem pravcu, vrlo lako se može desiti da udahnete 1000 čestica i inficirate se. Zato, nosite masku ili se barem hitro okrenite.

Čak i ako uđete u prostoriju u kojoj je neko kihao ili kašljao prije minut-dva, opet postoji rizik da budete izloženi virusu.

Ako zaražena osoba normalno diše pored vas, potrebno je oko 50 minuta da se zarazite. Ali ako govori direktno vama u lice, dovoljno je i samo 10 minuta.

Navedeni podaci ukazuju na potrebu da što više budete zaštićeni kad ste okruženi ljudima koji boluju od COVID-19 ili onima za koje niste sigurni da li su pozitivni.

Ne zaboravite da su ljudi najviše infektivni i do 5 dana prije pojave simptoma.

Zato izbjegavajte svaku interakciju licem u lice, koliko god je to moguće.

Prostorije provjetravajte što češće, a naročito ako se u njima smjenjuju manje ili veće grupe ljudi. To važi i za sve one koji primaju stranke ili klijente, učenike ili pacijente.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂