Od početka pandemije virusa korona nijedan pacijent u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske nije ostao bez zdravstvene zaštite ili bez respiratora, a za osam mjeseci pregledano je više od 10.000 kovid suspektnih i kovid pozitivnih pacijenata, izjavio je direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

“Lavovska borba protiv novog virusa korona u UKC-u Srpske još traje, a ustanova na čijem sam čelu imala je vrlo težak zadatak u prethodnih osam mjeseci. Svaka odluka koja je donesena razmatrala se iz svih uglova i dobar odgovor na virus korona odraz je stabilnog sistema Srpske”, rekao je Đajić za “Blic”.

Da bi adekvatno odgovorio na pojačan priliv pacijenata na početku epidemije, Đajić je naveo da je UKC Srpske reorganizovao rad, povećao smještajne kapacitete, te angažovao kompletno medicinsko osoblje, koje je pojačalo dežurstva i angažovanost.

“Pojačan priliv pacijenata pokazao je da je svaka odluka koju smo donijeli bila ispravna i da je, zahvaljujući našem brzom reagovanju, svaki pacijent dobio pravovremenu zdravstvenu zaštitu”, rekao je Đajić.

Đajić je naglasio da je, sve što je UKC Srpske postigao u smislu reorganizacije i zbrinjavanja pacijenata, rezultat podrške rukovodstva Srpske, a istakao je i da su medicinski radnici heroji današnjice, te im je zahvalio na trudu, zalaganju i odricanju.

On je naveo da ga vrijeđaju komentari pojedinaca kako ovaj virus ne postoji, kao i kada čuje da zdravstveni radnici ne rade svoj posao kako treba, te istakao da je više nego ikad ponosan na svoje radnike i na to što nosi bijeli mantil.

Đajić je napomenuo da je samo u Klinici za infektivne bolesti liječeno više od 2.000 pacijenata, ne računajući broj pacijenata iz novoformiranih kovid odjeljenja unazad 15 dana, da je u jedinicama intenzivne medicine više od 340 pacijenata zahtijevalo neki vid respiratorne podrške, koja je izuzetno skupa.

“Primjera radi, liječenje pacijenta koji zahtijeva respiratornu podršku UKC Srpske dnevno košta više od 2.000 KM”, naglasio je Đajić.

Prema njegovim riječima, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a jedina je organizaciona jedinica na prostoru BiH koja zbrinjava najteže i kritično oboljele nehirurške pacijente i izdvaja se po savremenom prostoru, najmodernijoj opremi i izuzetno stručnom kadru, a stopa preživljavanja tih pacijenata je između 40 i 50 odsto, što je više nego odličan procenat izlječenja u poređenju sa svjetskim zdravstvenim centrima.

On je naglasio da su zbog teške epidemiološke situacije formirana dva paralelna zdravstvena sistema unutar UKC Srpske. “Tako je oko 1.000 radnika angažovano u zbrinjavanju kovid pacijenata, a za nekovid pacijente angažovano je njih 2.000, što je dokaz da se ovdje zbrinjavaju i drugi pacijenti”, rekao je Đajić.

Govoreći o novim projektima, Đajić je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u ovoj ustanovi nedavno otvorila najsavremeniju angio-salu u regionu.

Kada je riječ o planovima, Đajić je istakao dalju edukaciju kadra i ulaganje u opremu, a u planu je i izgradnja zgrade Instituta za onkologiju, koji je neophodan zbog povećanog broja onkoloških oboljenja da bi ovi pacijenti dobili najsavremeniju zdravstvenu zaštitu na jednom mjestu.

Đajić je naveo da je planirana i izgradnja Klinike za psihijatriju i kompleksa garaža, čime će trajno biti riješen problem parkinga za sve pacijente i zaposlene UKC Srpske. “U planu je i projekat rekonstrukcije zgrade Ginekologije u kojoj se nalaze i Klinika za dečje bolesti i Klinika za dečju hirurgiju, a rekonstruisaće se i zgrada Klinike za infektivne bolesti”, rekao je Đajić.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂