Zbog ovog otkrića, Danska je prvobitno najavila ubijanje 17 miliona jedinki ove životinjice…

Puno se raspravljalo o tome kako je virus kovid 19 prešao na ljude. U raspravi su pominjane neke životinje tipične za kinesko podneblje, a stiglo se i do teme da li kućni ljubimci poput pasa, mačaka i ptica mogu da nam prenesu zarazu.

Iako neke životinje mogu da se zaraze korona virusom, za sada su naučnici za samo jednu uspjeli da dokažu da može infekciju da prenese na ljude. U pitanju su kanadske kune (vizoni).

Veza prenošenja virusa sa kune na čovjeka je otkrivena u Danskoj, gdje se kune masovno koriste za dobijanje krzna. Danske vlasti izazvale su bijes širom svijeta nakon najave da će zbog ovog naučnog dokaza ubiti oko 17 miliona vizona koji se uzgajaju u ovoj zemlji, a zbog rizika od zaražavanja ljudi. Nakon burnih reakcija, povukli su odluku, ali nisu u potpunosti isključili ovu mogućnost u budućnosti.

Naučnici su objasnili da vizoni ne izazivaju teške forme bolesti kada ih prenesu na čovjeka, ali je problem što on mutira kod ovog domaćina, a upravo su mutacije ono što bi moglo da osujeti efikasnost vakcina protiv korona virusa na kojima se trenutno intenzivno radi širom svijeta.

Za sljedeće 4 vrste životinja dokazano je da mogu da obole od korona virusa (preko vlasnika), ali ih NE prenose na čovjeka:

  • Divlje mačke (lavovi i tigrovi)
  • Psi i mačke
  • Hrčak
  • Tvor

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂