Dvadesetšestogodišnji Nikola Kuzmanović, rođen u Banjaluci, optužen je za pranje više od 76 hiljada maraka – novca za koji se sumnja da potiče od krivičnog djela počinjenog u inostranstvu.

“Optuženi se tereti da je na području Banjaluke, u dva navrata tokom 2019. godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, primio novčane iznose, a potom raspolagao novcem u ukupnom iznosu od 76.837,00 KM, za koji je znao da potiče od krivičnog djela počinjenog u inostranstvu”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi, da je Kuzmanović znao da su njemu poznate osobe, na području Republike Francuske, upotrebom POS kartičnih uređaja i odgovarajućih bankovnih kartica počinile krivično djelo kompjuterske prevare i preduzele više nezakonitih novčanih transakcija na štetu dvije poslovne banke u BiH.

“Novac od nezakonitih transakcija, uplaćen je na račune optuženog otvorene kod poslovnih banaka u Banjaluci, koji je novac odmah podigao i sa istim raspolagao, pribavivši na taj način nezakonitu imovinsku korist u navedenom iznosu. Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo pranja novca iz članka 209. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine“, ističe se u saopštenju Tužilaštva i zaključuje da optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂