Osjećate nelagodnost u predjelu pupka? To je zaista neprijatno, ali je i sasvim normalno, jer sa rastom materice pupak postaje osjetljiviji i izjednačava se sa nivoom kože. Poslije obilnog obroka, možete da osjećate „težinu“ u stomaku i to je razlog više da jedete manje, a češće.

Razvoj bebe

U ovom periodu počinje izuzetno brz razvoj mozga, koji će trajati do pete godine života.

Na polovini trudnoće ste i beba sada provede otprilike isto vremena u spavanju i u budnom stanju kao što će i kada se bude rodila.

Bebi raste i kosica. Osim toga, beba se stalno pomjera, a to što vi toga niste svjesni neprekidno, ne znači da je ona mirna, samo to još uvijek nisu jaki pokreti i nisu suviše česti.

Primirite se i koncentrišite, moći ćete da osjetite bebu samo ako blago pritisnete stomak. Vidjećete da će i to izazvati bebine pokrete. Sirasti maz prijanja čvrsto za nabore na bebinoj koži i za lanugo malje, koje sada prekrivaju cijelo tijelo, a koncentrisane su oko glave, vrata i na licu.

Verniks pokriva bebu od glave do pete i vjerovatno će nestati kompletno do rođenja, naročito ako beba bude rođena na vrijeme. Ako se beba rodi prije vremena, vidjećete ga još po njenom tijelu. Napominjemo da se beba od prošle – 19. nedjelje – mjeri  od glave do pete – a ne kao do tada – od glave do trtice, te je njena dužina sada oko 25 cm, a težina oko 300 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod ljekara

Vrijeme je da odete na drugi ultrazvučni pregled. Na ovom pregledu ljekar će detaljno pregledati bebu i to od “glave do pete”.

Savjet za ovu nedjelju

Ako ste već osjetili gorušicu, možete je držati pod kontrolom tako što ćete jesti manje, a češće. Ako vam taj neprijatni osjećaj veoma smeta, konsultujte ljekara, on vam može pomoći prepisivanjem lijeka protiv kiseline. Ovaj lijek može da se kupi bez recepta, ali ne i bez savjeta ljekara!

Ukoliko u vašem mjestu postoji škola za trudnice, provjerite kada treba da se prijavite. Ovakvi kursevi su sjajan način da se na vrijeme informišete o trudnoći, porođaju i njezi bebe. Tamo ćete upoznati i druge trudnice koje su u istom stadijumu trudnoće, s kojima ćete moći da razmjenjujete korisne savjete. Podaci govore da su žene koje su išle na ovakve tečajeve imale lakše i manje stresne porođaje.

U školi za trudnice naučićete mnogo korisnih stvari kao što je ponašanje tokom trudnoće, tehnike disanja tokom porođaja, faze porođaja, informisaćete se o carskom rezu i njezi nakon njega, njezi bebe, oporavku poslije porođaja, dojenju…

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂