Marama, nosiljka ili kolica, šta je vaš izbor prilikom odlaska u šetnju? Saznajte šta je najbolje i najudobnije za bebu!

Nosiljke ili guranje u kolicima – šta je praktičnije i bolje za bebu? Prije nego što krenete u potragu za bebi opremom, imajte na umu da pogrešan odabir može ozbiljno uticati na razvoj bebe.

Doktorka Rozi Noels objašnjava da su bebe rođene u sklupčanom položaju, imaju blago zakrivljenu kičmu čak nekoliko mjeseci nakon rođenja. Iz tog razloga najbolje bi bilo da prilikom nošenja djeteta u nosiljci ili marami pripazite na to da bude smješteno u pozu M, koju često nazivaju “žablja”. U nastavku saznajte koje su prednosti i koji su sve nedostaci nošenja beba u maramama ili nosiljkama i da li su kolica najbolji izbor.

Nošenje u marami

Jedna od najjednostavnijih nosiljki je marama, a takozvana “kengur njega” ima mnogo pogodnosti za bebu – podstiče razvoj mozga, kukova i kičme, reguliše tjelesnu temperaturu, a dokazano je da bebe tako manje plaču. Marame za nošenje preporučuju se od najmlađeg uzrasta, a tradicionalno su prisutne u mnogim kulturama kao osnovno i često jedino pomagalo. Postoji više vrsta i načina za njihovo vezivanje, zavisno od uzrasta djeteta.

Neki od najboljih načina za nošenje bebe u marami su: ispred stomaka, na boku i na leđima (kad beba napuni godinu dana). Kod nas je najpoznatija “wrap marama”, koja bebu fiksira za tijelo majke, a pritom je fleksibilna i dugačka dovoljno da stvara komfor i vama i bebi. Postoji i “ring sling” marama koja je veoma popularna zbog prstena pomoću kog podešavate bebine položaje.

“Ring sling”

Nosiljka – jednostavna za korištenje

Nosiljka ima veliku prednost u odnosu na maramu, a najvažnija njeno jednostavno korišćenje i rukovanje. Nije vam potrebno vezivanje, ali prilikom kupovine je bitno da pronađete onu koja odgovara vašoj bebi. Majke koje su skeptične prema mekanim maramama uvijek mogu odabrati čvrstu nosiljku, jer će njome bebina kičma uvijek biti poduprta.

Što se tiče udobnosti pri nošenju, ona se ne može mjeriti sa maramom, jer kod dužeg nošenja može se urezati u ramena. Većina nosiljki se preporučuje nakon bebinih punih 6 mjeseci, jer postoji mogućnost od opterećivanja kičme i leđnih mišića.

Prilikom odabira nosiljke vodite se ovim savjetima:

– nosiljka treba biti čvrsto pozicionirana,

– bebica treba da vam bude sve vrijeme na vidiku i dovoljno blizu za poljubac,

– obavezno podignite njenu bradu od prsa na gore kako bi normalno disala,

– ne zaboravite da osigurate bebina leđa.

Ne preporučuje se položaj u kojem je beba okrenuta naprijed, odnosno suprotno od maminog lica. Ovaj položaj bi trebalo da izbjegavate, jer, prema riječima stručnjaka, on vrši pritisak na bebinu kičmu i nije dobar za njen razvoj. Glava i vrat nemaju potporu, jer u položaju naprijed bebina glava visi i vrat joj je preopterećen. Ukoliko se ipak odlučite za nosiljku, uvijek bebu nosite okrenutu prema sebi, jer ćete se tako vi i beba više emocionalno povezati, a ona će se osjećati sigurnije u vašem zagrljaju.

Kolica za duge šetnje

Odabir najprikladnijeg načina nošenja može biti pravi izazov za roditelje, ali i pored marama i nosiljki neki roditelji ipak odaberu kolica. Tokom dugih šetnji ova opcija je ipak najudobnija i najpogodnija za bebinu kičmu. Čak i kada dijete poraste, lakše je gurati ga u kolicima nego nositi na leđima ili prsima.

Još jedna prednost kolica je ta da bebica može na miru spavati dok vi obavljate mjesečnu kupovinu ili pijete kafu sa prijateljicom. Neke mame vole da im djeca gledaju okolinu, pa ih okrenu ka naprijed, što nije preporučljivo u nosiljkama. Kolica su vrlo dobar odabir pogotovo ljeti, jer će beba imati više vazduha i svjetlosti i biće joj manje vruće nego kada je maramom priljubljena uz vas.

Određena kolica imaju i auto-sjedišta, što je veoma praktičan izbor koji omogućava brzo prebacivanje djeteta iz automobila u kolica i obrnuto.

Marama, nosiljka ili kolica, šta je vaš izbor?

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂