Bez obzira uzimate li kontracepcijske pilule već duže vrijeme i sada ste odlučile zasnovati orodicu ili jednostavno želite znati njihov uticaj, odlučili smo iz dostupih podataka istražiti kako pilule utiču na plodnost.

U nedavnoj studiji objavljenoj u British Medical Journal, istraživači su proučavali koliko bi vremena trebalo da se vrati plodnost nakon prestanka korištenja različitih metoda kontrole rađanja. Iako su rezultati bili drugačiji za različite kontraceptive, utvrđeno je da kontracepcijska pilula u prosjeku odgađa plodnost za tri menstrualna ciklusa (oko tri mjeseca).

Istraživanje koje je, s druge strane, objavljeno na Cancer.org , službenoj stranici Nacionalnog instituta za rak je pokazalo da korištenje kontracepcijskih tableta pet godina ili više zapravo može pomoći smanjiti rizik od raka jajnika za gotovo 50 posto.

Za žene koje imaju endometriozu ili izuzetno bolna razdoblja (dismenoreja), oralni kontraceptivi odnosno pilule obično se propisuju kao terapija. Kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), kontracepcijske pilule mogu kontrolisati neredovna razdoblja i smanjiti nivo testosterona, što može uzrokovati prekomjerni rast kose i akne.

Zašto je potreban određen period da se ovulacija vrati u normalu?

Ako ste imale redovne menstruacije prije nego što ste krenuli koristiti kontracepcijske tablete, vaš bi se mensturalni ciklus trebao relativno brzo regulisati, a ovulacija bi trebala ponovno započeti u roku od mjesec ili dva. Problem je u tome što mnoge žene počinju s terapijskim korištenjem tableta, dakle ne prvenstveno kako bi spriječile trudnoću nego kako bi regulisale menstruaciju. Uzimanjem pilula se menstruacijski ciklus umjetno reguliše, pa ta pravilnost prestaje kada se prekine s uzimanjem tableta. Zbog toga ni sama ovulacija nije redovna i tu plodnost postaje problem.

Ako ste mlađi od 35 godina i pokušavate začeti godinu dana bez uspjeha ili ste stariji od 35 godina i pokušavate to učiniti šest mjeseci, svakako bi trebali posjetiti svog ginekologa.

Za žene koje prestanu uzimati pilule u kasnim 30-ima kako bi začele, plodnost je sama po sebi smanjena, odnosno pilule nisu imale nikakav uticaj na nju. Vrhunac plodnosti žene dostižu oko svoje 25. godine nakon čega slijedi njezin polagani pad. Značajniji pad plodnosti prati period iza 37. godine života.

Žene ispod tridesete godine života imaju oko 25% šanse za prirodnim začećem svaki mjesec, žene iznad tridesete oko 20%, dok se za žene blizu četrdesetih ta šansa spušta na oko 5%. Osim što se smanjuje broj jajnih ćelija, smanjuje se i njihov kvalitet.

Ako imate 20 posto šanse da zatrudnite sa svakim menstrualnim ciklusom najvažnije je nakon prestanka uzimanja pilule vremenski odrediti sredinu ciklusa ili 14 dana prije menstruacije. Za 28-dnevni ciklus to je 14. dan, za ženu s 30-dnevnim ciklusom to je 16. dan. Za ženu s 35-dnevnim ciklusom to je 21. dan. Ponekad je potrebno 12 do 18 mjeseci nakon prestanka uzimanje pilule da bi se tokom ovulacije dogodilo začeće.

Naravno, ako osjećate da nešto nije u redu, uzimate li pilule ili ne, uvijek je najbolje dogovoriti provjeriti kod ginekologa i provjeriti je li sve u redu. Ako imate bilo kakve zabrinutosti zbog plodnosti ili menstrualnog ciklusa, svakako pitajte svog ginekologa za mišljenje i savjet.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂