Virus korona nije mimoišao ni vrtiće u Banjaluci, u kojima je 17 radnika na bolovanju, odnosno u izolaciji, jer su zaraženi virusom korona ili zbog kontakata s oboljelima.

Informacije koje smo dobili iz Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje pokazuju da se u takvoj situaciji u najvećem broju slučajeva nalaze vaspitači njih 11.

Tako je u periodu od 10. do 25. novembra kod devet zaposlenih utvrđeno da su pozitivni na virus korona, od čega je sedam vaspitača, te po jedan radnik iz uprave i tehničke službe. U izolaciji je osam radnika zbog porodičnih klastera, odnosno kontakata s oboljelima, i to četiri vaspitača i po dva člana uprave i tehničke službe.

Iz Centra poručuju da čine sve što je neophodno da u takvim uslovima organizuju brigu o najmlađima.

– Moramo da organizujemo rad u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Pravilniku o radnom vremenu vaspitača, stručnih saradnika i ostalih lica zaposlenih u predškolskim ustanovama, gdje se kaže da u svakom momentu moramo imati po dva vaspitača u grupi. Iz tog razloga smo u obavezi da angažujemo vaspitače na zamjeni,  dok se oni koji odsustvuju ne vrate s bolovanja ili iz izolacije. Zbog toga dolazi do zamjene vaspitača po grupama, ali takva je situacija i mislim da će svi shvatiti da je u pitanju viša sila i da je cijeli svijet u ovome, pa tako i mi – objasnila je v.d. direktorka Centra Jelena Kurtinović.

Dodala je da, i pored tih poteškoća, ovaj Centar za sada može nesmetano funkcionisati.

Kada su u pitanju najmlađi koji borave u gradskim vrtićima, Kurtinovićeva je rekla da je kod dvoje djece potvrđan kovid, te da se 18 mališana nalazi  u izolaciji zbog porodičnih kontakata.

NOVI OBJEKTI

U Banjaluci su nedavno puštena u funkciju dva nova vrtića.

Novi dio vrtića „Kolibri“ u Lazarevu omogućava smještaj 170 mališana. Ovaj dio vrtića pripreman je i rađen u dvije faze u protekle nešto više od dvije godine, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno oko 1,7 miliona KM.

U vrtiću „Čika Jova Zmaj“ na Petrićevcu mjesto je dobilo oko 200 najmlađih Banjalučana.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(srpskainfo)