ID:108848192

Šetnja po hladnom vremenu je veoma korisna za izgradnju i jačanje imuniteta, ipak, kada su bebe u pitanju, treba biti oprezan.

Djeca do druge godine sklonija su hipotermiji i organizam im lakše gubi toplotu, tako da ih za šetnju treba obući slojevito u pamučnu odjeću i pokriti ih, jer leže pa im je hladnije.

“Već sa mjesec dana beba i po zimi može da ide napolje, ali ako je u pitanju nedonošče, šetnje je bolje odgoditi kad su napolju minusi. Bebi treba povremeno opipati ruke da se uvjerite da joj nije prehladno. Zimi je najbolje šetati oko podneva, a ne izlaziti kad je magla, mraz ili jaki vjetar. Ne treba šetati ni uveče”, pojašnjava pedijatar, dr Đovana Armano.

Takođe, dodaje da dnevna šetnja nikako ne podrazumijeva boravak u šoping centrima.

Tokom prvih zimskih izlazaka bebama je dovoljno do pola sata, a kako beba raste, izlaske treba posetepeno produžavati. Djeca starija od dvije, tri godine mogu napolju biti i duže od jednog sata ako su fizički aktivna.

Bebama zimi u šetnji često curi nos, što je normalna reakcija na hladan vazduh. Tada im je potrebno brisati područje oko usana kako se vlažna koža ne bi oštetila. Iz istog razloga bilo bi bolje da beba nema dudu u ustima, jer se ispod nje skuplja slina.

“Najniža temperatura kad se može šetati zavisi od starosti bebe i vremenskih uslova. Skandinavci izlaze i na -15, ali mi nismo na to navikli. Ne bih preporučila da najmanji izlaze kad je ispod nule”, rekla je dr Armano.

Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave je neadekvatno oblačenje djece – i to češće predebelo nego pretanko.

Bebe obavezno napolju moraju da imaju kapu, jer se 25 posto tjelesne toplote gubi preko glave, ali to ne znači da i u zatvorenom moraju da budu predebelo obučeni.

Tako može da dođe do oštećenja termoregulacionog sistema pa će dijete kasnije biti zimogrožljivo i sklonije prehladama. Većoj djeci koja skaču i trče treba obući sloj manje, jer će se preznojiti, a odjeća treba da bude nepromočiva.

“Lako ćete prepoznati ako je bebi hladno. Plakaće, ruke će biti ledene, a može i da drhti. Ako roditelji uoče ove znake, dijete treba da odvedu kući, zagriju ga i daju mu topli napitak. Ako se beba duže vrijeme smrzava, može da klone, prehladi se, bude razdražljiva i postane osjetljivija na viruse i bakterije”, kaže dr Armano.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂