Ciste na jajnicima su veoma česta pojava sa kojom se susreće veliki broj žena. Postoje različite vrste cisti, od čega zavisi i njihovo tretiranje. Pogledajte kako se liječi ovaj zdravstveni problem i da li utiče na začeće i trudnoću.

Svaka žena ima neku vrstu cisti na jajnicima. Zapravo, veliki broj cisti nastane tokom ovulacije i sa mjesečnim ciklusom nestane. Postoje i one koje se same resorbuju, pa je moguće da ih ljekar na sljedećem ultrazvuku ne vidi. Većina žena osjeti nelagodu i strah kada im ljekar saopšti da imaju cistu. To je prirodan osjećaj, a pogotovo može uplašiti žene koje planiraju bebu.

Ciste predstavljaju izrasline na jajnicima, u vidu šupljina koje su ispunjene tečnošću. Mogu se pojaviti u bilo kom starosnom dobu žene. Najčešće se javljaju između 25. i 40. godine, a česte su i kod mlađih osoba. Ciste predstavljaju produkt trenutnog hormonskog disbalansa, a nastaju kao rezultat neuspješnog procesa ovulacije.

U najvećem broju slučajeva su bezopasne i ne predstavljaju problem prilikom začeća i trudnoće. U situacijama kada je samo jedan jajnik cističan, drugi može normalno da vrši svoju funkciju i da proizvodi jajne ćelije.

Postojanje ciste ne bi trebalo da se zanemaruje, jer je ona često praćena jakim pritiskom u donjem dijelu stomaka, čestim promjenama raspoloženja, a samo pucanje ciste može biti neprijatno i bolno.

Postoji nekoliko vrsta ovog problema, pogledajte kako se one razlikuju.

Funkcionalne ciste 

Najbezazlenija vrsta cisti su funkcionalne ciste, koje nastaju u procesu ovulacije. Ove ciste su i najčešći ginekološki problem, javljaju se kao posljedica “nepucanja” folikula. Nazivaju se još i vodene ciste i najzastupljenije su.

Ove ciste obično nestaju tokom sljedećeg menstrualnog krvarenja, a neke se spontano povlače (resorbuju ili prskaju). U drugim slučajevima, da bi se uklonile ciste, potrebna je hormonska terapija, tačnije ljekari, nerijetko preporučuju kontraceptivne pilule. One mogu biti dobro rješenje u otklanjanju ovog problema, ali prije nego što počnete da ih koristite, morate se posavjetovati sa ginekologom. 

Kada su ciste manje, otprilike 5 centimetara, simptomi nisu izraženi. Toliko su neprimjetni simptomi, da žene ukoliko ne odu kod ginekologa na ultrazvuk ne bi ni otkrile njihovo postojanje u jajnicima. Postoji slučaj kada je cista velika i “uporna”, a kao takva može izazvati veliki bol i pritisak u donjem dijelu stomaka, a njeno pucanje može biti neprijatno i bolno. Nije rijedak slučaj da prilikom ovulacije nastanu i luteinske ciste, koje se javljaju kada se u tijelu dogodi hormonski disbalans.

Ukoliko se cista formira tako što krvni sud puca, a sadržaj ciste je ispunjen krvlju, znači da je riječ o hemoragičnim cistama. Njihovo pucanje je veoma bolno, a liječenje ponekad zahtijeva i hirušku intervenciju. Veoma je važno znati da one ne ostavljaju nikakve posljedice po začeće i trudnoću, iako svaki ljekar savjetuje da se one izliječe prije planirane trudnoće.

Nefunkcionalne ciste

Nefunkcionalne ciste nisu vezane za proces ovulacije, već one mogu nastati u periodu menstrualnog ciklusa (od nakupljenje menstrualne krvi). U tu grupu spadaju takozvane čokoladne ili endometriotične ciste, a za njih se, kao i za funkcionalne ciste, primjenjuje predviđena hormonska terapija ili kontraceptivne pilule.

Policistični jajnici

Policistične jajnike prati ozbiljan hormonski disbalans i niz sličnih simptoma.

Najčešći su: amenoreja (izostanak menstruacije), neredovna menstrualna krvarenja, izostanak ovulacije, pojačana maljavost, pojava akni, povećana tjelesna masa, kao i gubitak kose.

Ovaj problem se više posmatra iz aspekta endokrinologije nego ginekologije, pa se i liječenje koncipira na taj način.

Kod problema policističnih jajnika dešava se da su uzročnici velike količine testosterona, androstenediona, kao i izmijenjene funkcije hipofize. Policistični jajnici se vezuju za smanjenu funkciju štitne žlijezde, poremećeno lučenje insulina i nadbubrežne žlijezde. Kod ovog problema je veoma važno da se terapija sprovodi uspješno, da se mijenjaju loše životne navike (cigarete, alkohol), kao i da se vodi računa o fizičkoj aktivnosti i tjelesnoj težini. U situacijama kada žena ima problem sa policističnim jajnicima, ne može tačno da odredi datum ovulacije i samim tim to može biti problem ukoliko želi bebu. Trudnoća pozitivno djeluje na ciste, čak i na policistične jajnike.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂